police

2021.08.26. 10:09

Unokázós csalókra figyelmeztetnek a Heves megyei rendőrök

Heves megyében már három eset történt. Figyelmeztessék hozzátartozóikat, nehogy bűncselekmény áldozatává váljanak.

HEOL

Az elmúlt három nap alatt, Heves megyében már többször próbálkoztak az úgynevezett unokázós csalók – közölte portálunkkal csütörtökön Mezeiné Kovács Nikoletta megyei rendőrségi sajtóreferens.

Az elkövetők vezetékes telefonszámon hívták fel a kiszemelt áldozatokat. Két egri lakossal azt akarták elhitetni, hogy a hozzátartozójuk balesetet okozott az autópályán, és a következmények elkerülése miatt nagyobb összeg kellene nekik. Pénzátadásra nem került sor.

A harmadik esetben az ismeretlen személy azt mondta a hívás alkalmával egy idős hatvani asszonynak, hogy az unokája bajban van, és az ügy gyors megoldása érdekében pénzre van szüksége. Sajnos a nő átadta a csalónak a kért összeget.

Az illetékes rendőrkapitányság a fent említett esetek kapcsán büntetőeljárást indított.

A rendőrség kéri:

  • Többször felhívtuk már a figyelmet rá és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a telefonhívásokat követően sose hajtsák végre a kapott utasításokat!
  • Fokozott fenntartással kezeljék a váratlanul jelentkező idegeneket, az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége, hogy a bajból kikerüljön!
  • Ellenőrizzék le a telefonon kapott hír valóságtartalmát! Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket!
  • Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat!
  • Ne adják meg adataikat ismeretleneknek!
  • Bűncselekmény esetén hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon!
  • Legyenek óvatosak és egészségesen bizalmatlanok!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában