komplex járőrgyakorlat

2021.09.30. 19:30

Aknarobbanás sérültjét is ellátták a gyakorlatozók Egerbaktán (fotók, videók)

A pandémia miatt egy év szünet után rendezték meg ismét a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam komplex járőrgyakorlatát. Egerbaktán 25 elhivatott katona – köztük nők és férfiak vegyesen -, négy csoportban, rotációs-rendszerben végezte a gyakorlatokat, kimondottan nehéz terepen, szűnni nem akaró eső és szél közepette.

Tóthpál Zoltán

Fotó: Daniel Beran

Tizennégy nemzet részvételével szeptember 20-án kezdődött Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban a felkészítés. A háromhetes tanfolyam 25 résztvevője közül 18-an külföldről érkeztek: Banglades, Ciprus, Egyiptom, Észtország, Georgia, Kazahsztán, Montenegró, Németország, Pakisztán, Portugália, Szlovákia, Ukrajna, valamint Zambia delegált hallgatót, míg hazánkból hét katona vett részt a tanfolyamon.

Ahogy szokás őket emlegetni, a béke leendő nagykövetei csütörtökön egész napos gyakorlaton adtak számot eddig megszerzett tudásukról. A felkészülőkből összeállított négy gyalogjárőr-csoportnak különböző helyzetekben kellett helytállnia csaknem húsz kilométeres táv megtétele közben. Megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, aknarobbanásban súlyosan sérült embert láttak el, és illegális ellenőrzőponton is megpróbáltak átjutni.

A négy csoport dolgát nemcsak a terep, de az időjárás is megnehezítette, hiszen már kora délelőtt elkezdett előbb szitálni, majd szakadni az eső, továbbá az erős szél sem könnyítette meg a dolgukat. A katonák ennek ellenére végig nagy odaadással oldották meg a feladatokat, s azt is megtudtuk, hogy a mostani hallgatók között ezúttal egy igencsak ígéretes békefenntartó csapat verbuválódott.

Portálunknak Asztalos Lajos őrnagy, tanfolyamigazgató elmondta: a foglalkozás célja az volt, hogy a hallgatók a valósághoz hasonló helyzetekben is begyakorolják az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) katonai megfigyelői által alkalmazott békefenntartói feladatokat.

– Felmértük az állomány elméleti és gyakorlati felkészültségét. A fegyvertelen békefenntartók a feladatok végrehajtása során a tűzszünetsértések, a csapatmozgások megfigyelésén túl tárgyalástechnikai, kivizsgálási- és információgyűjtési helyzetekben is bizonyíthattak. Asztalos Lajos arról is beszámolt, hogy a koronavírus a békefenntartói kiképzésekben is éreztette hatását, hiszen a járvány óta háromszor is el kellett halasztani a képzést. A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak álmaik megvalósítására: külföldi szolgálatokat teljesíthetnek az ENSZ, az Európai Uniói és más nemzetközi szervezetek békefenntartói misszióiban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában