Bűnügyek

2021.10.30. 15:02

Autólopás, bódult állapotban vezetés és rongálás miatt is vádat emeltek a két elkövetővel szemben

Az elsőrendű vádlott T. K. és a másodrendű terhelt F. A. büntetőpere jó példája annak, hogy egy egyszerűnek tűnő ügy elbírálása – jármű önkényes elvétele bűntettének kísérlete – is milyen bonyodalmakkal járhat. A bírósági szakban lévő eljárás egyelőre újabb előkészítő ülésre vár.

Sike Sándor

Fotó: Shutterstock

A Hevesi Járási Ügyészség T. K. első- és társával F. A. másodrendű vádlottal szemben jármű önkényes elvétele bűntettének kísérlete miatt, ezenkívül az elsőrendű terhelttel szemben jármű önkényes elvételének bűntette, bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége, kisebb kárt okozó rongálás, és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta a Heolt Hoszné dr. Nagy Tímea bíró.

Az Egri Törvényszék sajtószóvivője elmondta: a vádlottak ellen folyamatban lévő ügyeket a Hevesi Járásbíróság egyesítette. T. K. a szeptember 23-án megtartott nyilvános előkészítő ülésen az ellene emelt összes vádpont tekintetében a váddal egyező beismerő vallomást tett és ezzel együtt lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta.

- Tekintettel azonban arra, hogy az ülésen a másodrendű vádlott a szabályszerű idézésre nem jelent meg, a bíróság F. A. vonatkozásában új határnapul október 21-re előkészítő ülést tűzött ki – mondta a sajtószóvivő.

A bíróság azonban az elmúlt héten sem tudta megtartani az ülést, mert a másodrendű vádlott ezen sem jelent meg. Kiderült viszont, hogy idézése nem is volt szabályszerű: a vétív a bírósághoz az előkészítő ülés megkezdéséig nem érkezett vissza. Halasztani kellett tehát, mégpedig december 9-ére.

– A másodrendű terhelt beismerése esetén a bíróság akár ítéletet is hozhat ezen a napon – tette hozzá az Egri Törvényszék bírája.

További érdekessége az autólopási ügynek, hogy a járásbíróság tavaly decemberben elrendelte az elsőrendű vádlott letartóztatását. A szeptember 23-i előkészítő ülésen viszont a védője indítványozta a letartóztatás megszüntetését. Ezzel szemben a védő bűnügyi felügyelet elrendelését kérte arra tekintettel, hogy védence elismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, továbbá szülei saját ingatlanukba befogadnák.

– Az ügyész a védő által előterjesztett kérelemben foglaltakat nem ellenezte. A bíróság úgy ítélte meg, hogy továbbra is szükség van személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés alkalmazására a vádlott bűnismétlésének megakadályozása érdekében. Ugyanakkor a letartóztatás fenntartását a bíró nem látta indokoltnak, helyette a bűnügyi felügyelet elrendeléséről határozott – mondta el portálunknak a törvényszék sajtószóvivője.

Tájékoztatása szerint a bűnügyi felügyelet megtartásának szabályait az illetékes rendőrkapitányság a vádlott mozgását nyomon követő technikai eszközzel köteles ellenőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában