kegyetlenség

2021.10.22. 14:00

Belenyugodott anyja halálába a gyöngyösi nő, aki hagyta elégni mozgáskorlátozott rokonát

Minősített emberölés bűntettével vádol a Heves Megyei Főügyészség egy nőt, aki tüzet okozott a lakásukban a szobájában, majd hagyta, hogy mozgásában erősen korlátozott idős édesanyja meghaljon a felcsapó lángok és a füst miatt. Az Egri Törvényszéken tartott előkészítő ülésen a vádlott nem tett beismerő vallomást.

Szalay Zoltán

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészség különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat H. E. ellen.

A vádirat azt tartalmazza, hogy a terhelt régóta együtt élt egy gyöngyösi társasházban a 77 esztendős édesanyjával, akit ellátott, ápolt, gondozott. A szépkorú asszony ugyanis az életkora és betegségei miatt csak kerekes járókerettel tudott mozogni.

Tavaly augusztus 17-én délután a felnőttkorú lány italozott, s közepes fokban lett pityókás. Este kilenc óra előtt húsz perccel öngyilkossági szándéktól vezérelve aromamécsessel meggyújtotta a kisszobája ablakán lévő függönyt. A tűz továbbterjedt a nyitott ajtókon át az anyja által lakott nagyszobába és a fürdőbe. Az előbbiben tartózkodott a sértett, aki átment a kisebb helyiségbe, ahol a tűzben megégett. Ekkor a fürdőszobába menekült, ám beesett a zuhanyfülkébe, s onnan nem volt képes felkelni, segítséget kérni. Mindezt a gyermeke is észlelte. A vád szerint a terhelt felhagyott az öngyilkossági kísérlettel, a szülője nélkül elhagyta az égő lakást, s leült a lépcsőházban. Nem értesített senkit sem a tűzről, nem kért segítséget a bent maradt idős hölgy kimentéséhez. Utóbbi a vádlott okozta tűz következtében súlyos – másod-, harmad-, negyedfokú – égési sérüléseket szenvedett.

A társasház egyik lakójának a hívására kilenckor a helyszínre érkező tűzoltók a tűz és a sűrű füst miatt már nem tudtak bemenni a lakásba, s nem tudták kihozni onnan a sértettet. Az anya a teste szinte teljes felszínének megégése miatt kialakult traumás sokk következtében elhunyt. A halálában szerepet játszott a korom belehelése, benyelése miatti szén-monoxid-mérgezés is.

A vádlott a rendőröknek sem mondta meg, hol van az édesanyja a lakáson belül, hanem belenyugodott abba, hogy meg fog halni. A lángőrök egy óra alatt fékezték meg a tüzet. A beavatkozásuknak köszönhető, hogy a lángok nem terjedtek át a felül lévő lakásokra. A többi otthonban legalább tizenöten tartózkodtak. A vádlott nyitva hagyta lakása ajtaját, azon át mérgező égéstermék áramlott a lépcsőházba, a menekülők ki voltak téve a füstmérgezés veszélyének.

A szakértők megállapították, hogy a tüzet előidéző nő a tette elkövetésekor már hosszabb ideje idült paranoid tudathasadásos elmebetegségben szenvedett, amit nem kezeltetett. Többször fenyegetőzött azzal, hogy öngyilkos lesz. Kóros elmeállapota közepes fokban korlátozta cselekménye következményeinek felismerésében.

– Az előkészítő ülésen H. E. nem tett beismerő vallomást – közölte a Heol kérésére Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, a törvényszék sajtószóvivője. – Ezért az ügyet a bíróság tárgyalásra utalta, amelyet nyomban megtartott. A terhelt testvérét tanúként kérdezték ki, s ismertették a szakértői véleményeket. A bíróság december 1-jére tűzte ki a következő tárgyalást, a pszichiátriai és pszichológus szakértőket hallgatja meg a vádlott elmeállapotáról.

Többszörösen minősített emberölés

A Büntető törvénykönyv az élet, a testi épség és egészség elleni bűntények című XV. fejezetében a 160. szakaszában szabályozza az emberölést. A rendelkezés értelmében aki mást megöl, az valósítja meg ezt a deliktumot, s alapesetben bűntett címén öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés-büntetéssel sújtható. A jogszabály tizenegy minősített esetét sorolja ennek a legsúlyosabb, élet elleni bűnténynek. A különösen kegyetlen, továbbá több ember életét veszélyeztetve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére történt elkövetési mód mind-mind olyan minősítés, ami miatt a vádlott elleni szankció tíztől húsz évig terjedő vagy akár egészen életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet, ha a bűnössége bíróságon bebizonyosodik.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában