Rejtély

2022.01.31. 15:18

Szennyeződés az Eger-patakban: lila volt a víz színe (helyszíni fotók)

A katasztrófavédelmi mobil labor érkezett a helyszínre vizsgálódni.

HEOL

Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Huszár Márk

Egyelőre nem tudni, hogy miért, de tény, hogy belilult az Eger-patak egy része, a Felsővárosban található Vízimolnár utcánál hétfőn.

 

Portálunk megkereste a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy tudnak a jelenségről, s már megkezdték a vizsgálatokat.

 

- A helyszínre a katasztrófavédelmi mobil labor érkezett, akik mintát vettek a vízből, majd megállapították, hogy a vízben megemelkedett a szervesanyag tartalom - tájékoztatott Hevesi Kata megyei katasztrófavédelmi szóvivő helyettes.

A további vizsgálati eredmények későbbre várhatóak.

 

Megkerestük a városi önkormányzatot, ahonnan az alábbi tájékoztatást kaptuk.

 

– Koradélután észleltük a Cifrakapu térnél történt patakszennyezést, melynek hatására a patak vize lilás, bíbor színbe fordult. A Vízügy és a Katasztrófavédelem munkatársai a területre kiérkezve elvégezték a szükséges méréseket majd megállapították, hogy a patak vize se nem lúgos, se nem savas, ellenben szervesanyag tartalma jelentősen megemelkedett. A szennyezés az Eger patak termálfürdőnél lévő szakaszánál hígult fel, ott már a mérések sem jelezték vissza az eltérő értéket. Fontos: a jelenség nem veszélyes, csupán látványában ijesztő, csúnya. A szóban forgó csatorna a város jelentős területéről gyűjti össze a csapadékvizet, azonban ebben a konkrét esetben az érintett terület több, mint valószínű, hogy a Szala városrész, azon belül is a közelben működő szezonális jellegű pincészetek voltak. Az önkormányzat városrendészeti kollégái kiszálltak a helyszínre, ahol ezt követően abbamaradt a további szennyezés. Ettől függetlenül ki fogjuk vizsgálni az esetet, és bár eddig is rendszeresen ellenőrizte az Önkormányzat a szezonális jellegű borászati tevékenységet folytató pincészeteket, a jövőben erre még nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a kollégák városszerte. – fogalmazott Hajnády K. Endre, sajtóreferens.

 

Szennyeződés az Eger-patakban Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Huszár Márk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában