Csalás

2022.02.07. 09:02

Testvéri szeretet: saját fivérét mártotta volna be a jogosítvány nélkül furikázó mezőtárkányi férfi

Az autó nem jogosítvánnyal megy - hallottuk már százszor, és sokan komolyan is veszik. A rendőrök rengeteg sofőrt kapcsolnak le, mert nem rendelkeznek vezetői engedéllyel, azonban vannak, akik ezt tetézik is, és hamis adatokkal próbálják átverni a hatóságokat.

HEOL

Illusztráció

Forrás: police.hu

Ha valaki a közúton gépi meghajtású járművet hatósági engedély (vagyis jogosítvány) nélkül vezet, az engedély nélküli vezetés szabálysértését követi el, ami akár 60 napi elzárással, és emellett járművezetéstől eltiltással is büntethető cselekmény. Vannak azonban olyanok, akik az engedély nélküli vezetés miatt várható súlyos szabálysértési szankciót önszántukból tetézik azzal, hogy a jogosítványuk hiányát bűncselekmény elkövetése útján próbálják palástolni. Ilyen esetben a büntető bíróság a bűncselekményért járó büntetést a szabálysértési bíróság által alkalmazott joghátránytól függetlenül kiszabja – tájékoztatta portálunkat dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

A Heolnak beszámolt, hogy a Gyöngyösi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 39 éves visontai férfival szemben, aki nem az előírt módon – a kötelező tanfolyam elvégzése utáni sikeres vizsga révén – kívánt jogosítványhoz jutni, hanem bűnös kerülőutat választott, melyen azután rajta is vesztett.

A vádlott 2020 nyarán a Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatalának Kormányablak Osztályán okmányhonosítási eljárást kezdeményezett arra hivatkozva, hogy rendelkezik egy Szlovákiában kiállított vezetői engedéllyel, amit bemutatott, mire megkapta a magyar jogosítványt. A szlovák engedélyről azonban később kiderült, hogy közönséges hamisítvány, így a férfi ellen büntető eljárás indult, melyben az ügyészség a nyomozást követően most emelt vádat. A vádhatóság azt indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzéssel végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki az elkövetővel szemben, emellett rendelje el a pártfogó felügyeletét is.

A Hevesi Járási Ügyészség egy 36 éves mezőtárkányi férfit vádol szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétségével

A vádlott szintén 2020 nyarán követte el a bűncselekményt, amikor Hevesen, egy közúti ellenőrzés során – mint tetten ért jogosítvánnyal nem rendelkező járművezető – nem a saját, hanem a testvére személyi adatait diktált be az őt igazoltató rendőröknek. A hazugságra még a helyszínen fény derült, így a vádlott közeli hozzátartozója ellen nem indult alaptalanul szabálysértési eljárás.

A járási ügyészség a vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a rokonát kis híján szenvtelenül bajba keverő terhelttel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában