Bűnügyek

2022.03.07. 08:55

Hamis rendszámú furgonnal kocsikázott egy férfi, rajta kapták a rendőrök

A vádiratában az ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Heol

Fotó: Shutterstock

A Büntető Törvénykönyv meghatározása szerint egyedi azonosító jel az olyan dolognak, amelynek a birtoklását vagy rendeltetésszerű használatát jogszabály hatósági engedélyhez köti, a gyártónak vagy a hatóságnak a dolgon, illetve annak alkotórészén alkalmazott, egyedi azonosításra szolgáló jelölése. Ez járművek esetén lehet például az alvázszám, a motorszám, de a rendszám is.

 

Az pedig, aki egyedi azonosító jelet eltávolít vagy meghamisít, illetve olyan dolgot szerez meg, használ fel, vagy olyan dologról rendelkezik, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, vagy amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították, ugyancsak a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekményt követ el, és e miatt alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Az Egri Járási Ügyészség vádirata szerint az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettét követte el tavaly nyáron Novajon egy 67 éves helyi lakos. 

 

A férfi 2021 júliusában Németországban vásárolt egy furgont, amire ideiglenes rendszámot kapott, ám annak érvényessége hamarosan lejárt, így a hatósági jelzést ősszel, egy közúti ellenőrzés során a rendőrség leszerelte a kocsiról, egyben bevonta annak forgalmi engedélyét is. 

 

A vádlott úgy döntött, hogy nem az ilyen esetben előírt hivatalos eljárásban orvosolja a problémát, hanem önhatalmúlag és tiltott módon oldja meg azt, ezért felcsavarozott a járműre egy régi rendszámtáblát, amit addig a garázsában tartott. Ezután rövid ideig használta a furgont, míg október elején Ostoroson rajta nem kapták a bűncselekmény elkövetésén.

 

A nyomozás befejezését követően benyújtott vádiratában az ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában