Bűntény

2022.04.08. 13:28

Fennakadt a drog a vámon, de a recski férfi nem adta fel

Új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétségét, kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétségét is megvalósította.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kábítószerekkel, illetve az úgynevezett új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos különféle tevékenységek csak engedély birtokában folytathatók - tájékoztatta portálunkat dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész. Az engedélyköteles tevékenységek körébe tartozik ezeknek a drogoknak a megszerzése, tartása és használata is. Azt, hogy mi minősül kábítószernek különböző nemzetközi egyezmények határozzák meg, az új pszichoaktív anyagok jegyzékét pedig a többször módosított 55/2014. (XII. 30.) EMMI rendelet melléklete tartalmazza.

A Büntető Törvénykönyv az egészséget veszélyeztető bűncselekmények körében büntetni rendeli mind a kábítószerekkel, mind az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos különböző visszaéléseket, illegális cselekményeket. Az ilyen bűncselekmények elkövetőivel szemben gyakran kerül sor vádemelésre.

A konkrét esetek:

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 35 éves recski férfival szemben, aki 2018 őszén Hollandiából rendelt magának új pszichoaktív anyagot. A küldemény meg is érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ám azt ott a vámellenőrzés során lefoglalták, a címzett ellen pedig büntetőeljárás indult. A nyomozás során kiderült, hogy a terhelt ezen szerek megszerzéséhez, tartásához és használatához nem rendelkezett engedéllyel, ezért a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki őt. Mindez nem zavarta a férfit akkor, amikor 2021 októberében Budapesten, a Keleti pályaudvaron kábítószernek minősülő kokaint vásárolt egy ismeretlen dílertől,majd az anyagot nem sokkal később el is fogyasztotta.

Az ügyészi vád szerint az elkövető így már nem csak az új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétségét, hanem a kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétségét is megvalósította. A vádhatóság ezért a vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt vele szemben, továbbá indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze őt a büntetőeljárás során eddig felmerült 360.521 Ft és az esetleges további bűnügyi költségek megfizetésére.

Igen magasra, összesen csaknem kétszázezer forintra rúgtak a szakértői költségek abban a büntetőeljárásban is, melyben nemrég a Hatvani Járási Ügyészség emelt vádat egy 26 éves hatvani lakossal szemben, aki az általa elfogyasztott drogok hatása alatt, ráadásul jogosítvány nélkül vezette a gépjárművét 2019 novemberében Hatvan belterületén. A férfit a vele szemben intézkedő rendőrök előállították a kapitányságra, ott vért és vizeletmintát vettek tőle, majd büntetőeljárást indítottak ellene.

A nyomozás befejezését követően a járási ügyészség most bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja a terheltet, akivel szemben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetések kiszabását indítványozta. A tetten ért vádlottnak természetesen ez esetben is meg kell majd fizetnie a tetemes bűnügyi költséget akkor, ha a bíróság bűnösnek találja őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában