Bűnmegelőzés

2022.05.25. 07:00

Példásan szolgáltak a polgárőrök Heves megyében

A közbiztonság ­kollektív érték, a megőrzése ­pedig ­fontos közös ­tevékenység, amelyben példamutató részt vállal a polgárőrség megyénkben szolgáló csaknem háromezres tagsága is – egyebek között ez derült ki az elmúlt évi munkájuk értékelésekor.

Szilvás István

Pásztor Richárd (jobbra) Lőrinciben s a déli határon Hérával járőrözött. Balra Madarász Zsolt

Forrás: Beküldött fotó

– Az elmúlt esztendő kihívásai egyértelműen bebizonyították, hogy a polgárőrök nemcsak helyi, hanem országos szinten is példamutatóan szolgáltak, a helytállásuk modern hazafiasságként jellemezhető – értékelte a hazánkban működő kétezer egyesület, s annak közel 65 ezres tagsága tevékenységét Kardos Pál. 

Az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese azon a közgyűlésen mondott köszönetet a civil bűnmegelőző mozgalomban részt vevőknek, amelyen a megyében szolgáló több mint 2800 sárga mellényes önkéntes 2021-ben végzett munkáját tették mérlegre. 

A megyei polgárőrszövetség beszámolóját előterjesztő Völgyi Ferenc elnök egyebek között elmondta: szűkebb hazánkban kilencvennyolc települési polgárőr-egyesület működik. Gyöngyösön és Kerecsenden két-két csoportba szerveződtek a közterületen járőr-, illetve figyelőszolgálatot ellátó helybeliek. 

Külön kiemelte, hogy a polgárőrök számára meghatározóan fontos mérce a lakosság visszajelzése, az önkéntes bűnmegelőző iránt megnyilvánuló bizalom. Ez leginkább az állandó jelenlétből, valamint abból fakad, hogy – az azt megelőző időszakhoz hasonlóan – a közrend és a közbiztonság megerősítését szolgáló alaptevékenységen túl tavaly is számos karitatív és egyéb feladatot láttak el. Ezek között is jelentősebb volt a koronavírus-járvány idején végzett megelőző munka, illetve az ország déli határszakaszán ellátott szolgálat. 

Ezért komoly szakmai elismerést érdemeltek ki a Heves megyeiek, közöttük a lőrinci egyesület kutyás járőrözést végző tagja, Pásztor Richárd.

Helytállása mindenképpen példaként állhat azok előtt a fiatalok előtt, akiket ifjú polgárőrként várnak az egyesületekbe. Ennek érdekében több – így az andornaktályai, egercsehi, szajlai, verpeléti, noszvaji, hatvani, petőfibányai, hevesi és a szilvásváradi – egyesület kötött szerződést a különböző oktatási intézményekkel, hogy a diákok náluk töltsék el a kötelezően előírt közösségi szolgálatot. 

– Mindezek azt tanúsítják, hogy a megyei szövetség, s a helyi közösségek valamennyi tagja magas szinten látta el a feladatát – jegyezte meg Kardos Pál, aki a továbbiakban arról is beszélt, hogy bizony kritikus év volt az előző, s az ismert okok miatt át kellett alakítani a polgárőrség stratégiáját. Másfajta együttműködést kellett kialakítani a rendőrséggel, jelenleg pedig új kihívást jelent a háború nyomasztó közelsége. A hatékony bűnmegelőzés érdekében felértékelődött a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzatok kapcsolata. 

– A rendőrség kapacitása véges – jelentette ki hozzászólásában Balogh Tibor rendőr ezredes, a megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, aki – akárcsak Pelyhe Gábor, a rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője – köszönetet mondott azért a bűnmegelőző, a rendezvényeket és a helyszíneket biztosító, illetve a határvédelmi munkáért, amelyekkel igen nagy terhet vesznek le a polgárőrök a hivatásos állomány tagjainak a válláról. 

A polgárőrök önként vállalt szolgálata ellátásának alapja a szakszerű felkészülés. Az alapoktatásban és a továbbképzéseken részt vevőknek a rendőrség szakemberei tartottak előadásokat egyebek között a bűnmegelőzésről, a közös szolgálat taktikai elemeiről, a térfigyelő kamerák használatáról, továbbá az áldozatvédelemről. 

Az évértékelő összegzést követően az egyes szakmai alelnökök, illetve bizottságok vezetői terjesztették elő esedékes jelentéseiket. Az elnöki beszámoló kapcsán kért szót a kompolti egyesület vezetője, Blahó László, aki felvetette, hogy már a benzin drágulása miatt is nehéz helyzetbe kerültek az egyesületek. Ráadásul a megyei szövetség megszüntette a jól működő központi könyvelést, így a dokumentálás ezekre a szervezetekre hárult, aminek a költségét nem tudják kigazdálkodni. Válaszában Völgyi Ferenc elmondta: voltak olyan egyesületek, amelyek nem éltek a központi könyvelés lehetőségével, ezért azok kevesebb pénzt kaptak, mint a többiek, s ez aránytalanságot okozott a céltámogatás elosztásában. 

A közgyűlés résztvevőinek a többsége mind a választ, mind pedig a napirenden szereplő előterjesztéseket elfogadta, s ezzel lezárták a tavalyi esztendőt.  

A közterületi jelenlét fontos a megelőzésért  - A polgárőrség fő feladata a településeken a közrend, a közbiztonság erősítése, továbbá a bűncselekmények, a balesetek megelőzése, valamint a katasztrófaelhárítás és az áldozatvédelem. Ennek egyik alapvető eleme a közterületi jelenlét. Megyénk polgárőrei az elmúlt esztendőben 213 ezer 646 órát töltöttek járőrözéssel, ebből csaknem 67 ezer órát a rendőrökkel közösen szolgáltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában