Ítélőtábla

2022.06.01. 09:22

Heves megye a legnagyobb ügyforgalmú vidéki ítélőtáblához, a debrecenihez tartozik

A DIT illetékessége Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Heves megyére terjed ki.

Sz. Z.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Debreceni Ítélőtábla (DIT) a hazai igazságszolgáltatási szervek között a legnagyobb ügyforgalmú vidéki ítélőtábla. Fórizs Ildikó sajtótitkár közlése szerint ez volt a hangsúlyos mondata a DIT napokban tartott összbírói értekezletének. Az esemény előtt rendezett sajtótájékoztatón – amelyen részt vett dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal és Szilágyiné dr. Karsai Andrea, az ítélőtábla elnöke – elhangzott: a DIT részesedése az ítélőtáblákra érkezett ügyekből 15, a befejezést figyelembe véve 14,5 százalék volt. A Fővárosi Ítélőtábla adatait nem számítva mindhárom ügyszakban a legtöbb ügy a Debrecenbe érkezett. A büntetőügyek 32, a polgári-gazdaságiak 29,4, míg a munkaügyiek 28,1 százaléka. Tavaly az 1752 érkezett ügyből 1682 be is fejeződött. A peres ügyek aránya az összérkezésen belül 26,2 százalékos volt, ami jelentős emelkedés az előző évek után. A múlt év december 31-én a folyamatban maradt ügyek száma 254 volt. 

Az ítélőtáblán 21 bíró végezte a munkáját az előző év végi mutató szerint. A tudatos humánerőforrás-gazdálkodás jegyében rugalmas munkaidőt vezettek be.

A DIT tavaly másodjára nyerte el a Családbarát munkahely címet. A gazdálkodásuk törvényes és takarékos volt, s ezt 2021-ben az átfogó költségvetési ellenőrzés is alátámasztotta. 

Az ítélőtábla fontosnak tartja a bírósági hagyomány ápolását is. Az Országos Bírósági Hivatal Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat 2021 keretében „15 éves a Debreceni Ítélőtábla épülete” címmel jelentetett meg újabb bíróságtörténeti kiadványt. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában