Tájékoztatás

2022.06.30. 13:36

Ittas sofőrökkel szemben emelt vádat az egri ügyészség

Az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségét alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.

Sz. Sz. I.

Forrás: Beküldött fotó

Az Egri Járási Ügyészség két esetben is személyi sérüléssel járó balesetekkel végződő ittas vezetés elkövetőivel szemben nyújtott be vádiratot, tájékoztatta portálunkat dr. Gubala Ádám Miklós, az  Egri Járási Ügyészség helyettes sajtószóvivő ügyésze.

Az egyik ügyben ittas járművezetés alapesetével vádolják azt a középkorú férfit, aki 2021 novemberében az esti órákban, miután ivott jó pár pohárral,  autójával Demjén felé haladt, amikor balra, egy hotel felé akart kanyarodni, azonban elmérte a forgalmi műveletet, sávot tévesztett és összeütközött egy vele szemben szabályosan közlekedő kocsival. A balesetben egy személy 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett. A vádhatóság ez ügyben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

A másik esetben súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emeltek vádat egy egerbaktai férfi ellen, aki 2019 őszének egy hajnali óráján Eger és a lakóhelye közötti útszakaszon ittasan ült a volán mögé. A férfi a nedves úttesten egy kanyarban megcsúszott és az árokba hajtott, ahol felborult. Ennek következtében két utasa, akik nem voltak bekötve, súlyos, főként csonttöréses sérüléseket szenvedett. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés, továbbá járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta az ittasan balesetet okozó sofőrrel szemben.

Az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségét alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény. Az ittas járművezetés első minősített esete, ha az elkövető az ittas vezetés során másnak súlyos testi sértést okoz, amely már bűntettnek minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ebből következik, hogy ha a cselekmény csupán könnyű, azaz nyolc napon belül gyógyuló sérülést okoz, akkor a bűncselekmény alapesete kerül megállapításra, viszont a sérülés tényét a hatóságok ilyenkor a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelik.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában