Katasztrófavédelem

2022.06.22. 13:24

Tüzek és letört faágak okozták a legtöbb problémát kedden a megyénkben

Kedden 14 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. Az 5 tűzesetet és 6 műszaki mentést összesen 14 hivatásos és 2 önkormányzati tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

HEOL

Megnőtt a szabadtéri tűzesetek veszélye

Forrás: Bősze Balázs/Hatvani HTP

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője jelzett a szén-monoxid-érzékelő reggel Egerben, a Tizeshonvéd utcában. Az ingatlan lakói azonnal elhagyták a lakást és értesítették a tűzoltókat. A város hivatásos egységei méréseket végeztek a fürdőszobában, ahol a vízmelegítő környezetében ki is mutatták a gyilkos gáz jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberei a készüléket annak életveszélyes működése miatt kizárták a rendszerből, a lakók nem sérültek meg.

Az egri hivatásos tűzoltók délelőtt Egerben a Klapka György úton egy veszélyesen lógó faágat távolítottak el kötelekkel és csáklyával, délután Andornaktályán avatkoztak be, ahol csőtörés miatt egy méter magasan álló víz gyűlt össze a pincében. Egy egri és a pétervásárai hivatásos egységek Járdánházán és Arlón segítették a szomszédos megye lánglovagjainak munkáját.

Délután egy busz és egy személyautó ütközött Mátraterenye határában, a balesetnél a pétervásárai hivatásos tűzoltók áramtalanították a kocsit.

Kora este Tiszanánán vezetékre dőlt egy fa, melyet a helyi önkormányzati tűzoltók távolítottak el, este Egerben két épületre és vezetékre szakadt egy tizenötméteres faág, ott a város hivatásos tűzoltói az áramszolgáltató segítségével avatkoztak be.

Kora este egy kamion pótkocsiján keletkezett tűz a 3-as főút 110-es kilométerénél. A hevesi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a tüzet, a jármű rakománya mélyhűtött áru volt, mely nem sérült meg.

Kedden a hatvani hivatásos tűzoltók Hatvan határában két helyszínen, illetve Lőrinciben, a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók Egercsehi külterületén, a hevesi és füzesabonyi katasztrófavédelmi őrsök tűzoltói pedig Hevesen oltottak szabadtéren keletkezett tüzeket. Heves határában a tűz háromszáz négyzetméteren egy gabonatáblára is átterjedt, a tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Heves megyében a tűzoltókat idén már több mint 741 alkalommal riasztották szabadban keletkezett tüzekhez, a leégett területek nagysága megközelíti az 1900 hektárt. A szabadtéri tüzek miatt idén négy ember sérült meg megyénkben.

A nagy meleg hatására megnőtt a szabadtéri tüzek veszélye, ezért szerdától visszavonásig négy megyében már tűzgyújtási tilalom van érvényben. (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megye).

A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza. A saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet nem szabad magára hagyni. A kirándulók, autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az út menti száraz növény könnyen meggyulladhat. A kerti zöldhulladékot pedig csak ott szabad elégetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott ez tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.katasztrofavedelem.hu oldalon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában