Katasztrófavédelem

2022.07.21. 12:48

Két alkalommal is balesetet előzött meg a vészjelző szerda este Egerben

Szerdán 10 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A 6 tűzesetet és 1 műszaki mentést összesen 8 hivatásos, 2 önkormányzati és 1 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves jelzés is érkezett az ügyeletre - közölte honlapján a megyei katasztrófavédelem csütörtökön.

Munkagépnek ütközött, majd vasoszlopnak csapódott egy gépkocsi Gyöngyösön, a Deák Ferenc utcában szerdán délelőtt. A jármű vezetőjét a gyöngyösi hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadították ki, majd a mentők könnyű sérülésekkel kórházba szállították.

A gyöngyösi tűzoltók tizenöt hektáron égő száraz növényzetet oltottak el kéziszerszámokkal, puttyonyfecskendővel és vízsugárral Vécs határában, az egri hivatásos, a tiszanánai önkormányzati és füzesabonyi önkéntes tűzoltók Detk, Füzesabony és Kömlő határában oltottak el vegetációs tüzeket.

Délután három gépkocsi ütközött össze a 25-ös főút 28-as kilométerszelvényénél, Mónosbél térségében. A bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, a balesetben ketten könnyű sérüléseket szenvedtek. A gyöngyösi tűzoltók pedig egy, az M3-as autópálya 100-as kilométerénél szalagkorlátnak ütközött autót áramtalanítottak.

Este vezetékre szakadt egy fa ága Egerben a Szederkényi Nándor utcában, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel és kézszerszámokkal távolították el a nyolcméteres faágat, majd a mentőknek segítettek egy ingatlanba bejutni.

Két lakásban is megszólalt a szén-monoxid-érzékelő Egerben. Az Albert Ferenc utcában a vízmelegítő környezetében, a Kertész úton pedig a fürdőszobában a kazán mellett érzékelte az életveszélyes gázt a készülék. A város tűzoltói mérőműszereikkel minkét helyszínen kimutatták a gyilkos szén-monoxid jelenlétét a levegőben, majd értesítették a gázszolgáltatót és a kéményseprőket. Szerencsére egyik esetben sem történt mérgezés.

A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában