Vádemelés

2022.07.14. 11:25

Szétpengézlek, ravatalra teszlek, eltöröm a lábad – ígérte a másik nőnek a zaklató asszony

Heves megye járási ügyészségei zaklatás bűntény miatt nyújtottak be vádiratokat az illetékes bíróságokra.

Sz. Z.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Nem mindenki tudja, hogy mások zaklatása nem csak azért elítélendő, mert sérti az emberi együttélés alapvető normáit, hanem akár szabadságvesztéssel is büntetendő bűncselekményt követ el az, aki mást azért háborgat tartósan, vagy rendszeresen, hogy őt megfélemlítse, illetve a magánéletébe, mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon. Az ilyen zaklató a sértett feljelentése esetén – az ügyészi közvád nyomán – könnyen a bíróságon találhatja magát. Minderről csütörtökön a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást portálunknak. Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész nem mindennapi eseteket is sorolt.

A Hatvani Járási Ügyészség egy idősödő gödöllői férfi ellen emelt vádat zaklatás vétsége miatt azért, mert 2020 nyarától egy éven át Hatvanban folyamatosan zaklatta telefonon a volt élettársát. A vádlott 2363 alkalommal próbálta felvenni a kapcsolatot a nővel, akinek több mint ezer kéretlen SMS-üzenetet is küldött.

Az Egri Járási Ügyészség egy középkorú asszonyt azzal vádol, hogy közel egy éve egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül félelemkeltés céljából hangfelvételeket juttatott el egy másik nőhöz. Őt becsmérlő megszólítások kíséretében azzal fenyegette, hogy „ravatalra teszi”, „szétpengézi”, a fején fog ugrálni, a lábát is eltöri.

– A terhelt mindezt egy álprofilról küldte ugyan, de a személyét a nyomozó hatóság így is be tudta azonosítani – fűzte hozzá a sajtószóvivő.

Népszerű közösségi oldalt használt az az 50 éves férfi, akit a Hatvani Járási Ügyészség zaklatás vétsége mellett garázdaság vétségével is vádol. A vádirat arról szól, hogy az elkövető 2020. augusztus 21-én Lőrinciben keveredett közlekedési vitába egy személlyel. A rendezéséhez a helyi polgárőrök segítségét kérte. Ám nem tetszett neki, ahogy kezelték az ügyet, ezért a közösségi oldalára kitett egy posztot, amiben a sértettet azzal fenyegette meg, hogy „vadászni fog rá” illetve „megveri, mint szódás a lovát”. Másnap reggel elhajtott a vitapartnere tóparti ingatlanához, ahol indulatos szavak kíséretében három ütéssel betörte a kerítéskaput.

– A járási ügyészségek ezekben az ügyekben pénzbüntetés kiszabására tettek indítványt a bíróságra benyújtott vádirataikban – tudatta a szakember.

Jóval súlyosabb büntetés vár arra a különös visszaesőnek minősülő 65 éves terheltre, akit az Egri Járási Ügyészség a zaklatás vétségén túl kényszerítés bűntettével is vádol.

Történt ugyanis, hogy a férfi 2020 nyaráig tartott fenn szerelmi kapcsolatot egy nővel, aki akkor szakított vele. A vádlott ebbe képtelen volt belenyugodni, s kényszeríteni próbálta a nőt arra, hogy fogadja őt vissza. A súlyos bűncselekménynek számító tilalmazott magatartása során azzal a jelentős érdeksérelemmel járó hátránnyal fenyegette meg volt kedvesét, hogy ha a viszonyt nem folytatja vele, akkor a nála lévő intim fotókat nyilvánosságra hozza. Minden módon lejáratja, gondoskodik róla, hogy elvegyék tőle a gyerekeit, és sehol ne kapjon munkát. A vádlott két éve nyáron összesen 996 alkalommal kísérelt meg SMS-ek és MMS-ek útján telefonon kapcsolatba lépni a sértettel, akit naponta zaklatott a hívásaival. A lakóhelyén több alkalommal személyesen is kereste őt. Munkába menet pedig követte a hölgyet. Mindezzel a vádhatóság álláspontja szerint durván beavatkozott a magánéletébe és a mindennapi életvitelébe.

– A halmazati bűncselekményekkel vádolt terhelttel szemben az ügyészség arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság sújtsa őt három év börtönbüntetéssel, mellékbüntetésül tiltsa el ugyanennyi időre a közügyek gyakorlásától, s állapítsa meg, hogy a büntetésből nem bocsájtható feltételes szabadságra – ismertette a vádiratot dr. Konkoly Thege László.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában