Vádemelés

2022.07.27. 17:16

Vascsővel és karóval támadt két férfi az erdőtelki családra, gumilövedékekkel zavarták el őket

Magánlaksértés és garázdaság miatt emeltek vádat a Heves megyei ügyészségek.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A viták rendezésének elfogadhatatlan módja és ezzel összefüggésben súlyosan büntetendő az, ha valaki mást a saját otthonában támad meg, és ott akar erőszakkal igazságot tenni - közölte portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. Ilyen esetekben az elkövetőnek – magánindítvány esetén – felelnie kell a magánlaksértés bűncselekménye miatt, amelyet a törvény 2 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni. Ettől is súlyosabban büntetendő minősített esetet valósít meg az, aki a magánlaksértést felfegyverkezve követi el, ami akkor valósul meg, ha a tettes az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.

Ilyen konfliktusok esetén büntetendő lehet az is, aki adott esetben a jogos védelem kereteit túllépve válaszol az őt ért támadásra.

Az Egri Járási Ügyészség erőszakkal és felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat az ellen a 28 éves férfi ellen, aki 2021 őszén megjelent nőismerőse egri lakásánál, ahol egy szőlőkarót vett magához, majd a lakás ajtaját berúgva bement az épületbe azért, hogy a nőt kirángassa a házból. A megtámadott lakó védelmére kelt egy másik férfi, akit a vádlott a szőlőkaróval fejbe vágott. A sértett nyolc napon belüli sérüléssel megúszta ezt a támadást. Az ütést követően a vádlott elszaladt a helyszínről.

Az ügyészség a karóval támadó férfival szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt.

A Hevesi Járási Ügyészség éjjel, felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntettével vádol két erdőteleki férfit, akik 2020 augusztusának egy késői óráján egy ismerősük hívására jelentek meg a településen lakó sértett házánál, majd vascsövet és botot magukhoz véve be is mentek az udvarra, ahol támadólag léptek fel az ott élőkkel szemben. Erre a gyermekekkel együtt többen bemenekültek a lakásba, azonban az egyik rokon nem futamodott meg, hanem egy gumilövedékes fegyvert vett magához, mellyel két alkalommal rálőtt az egyik támadóra, miután eredménytelenül szólította fel a behatolókat a távozásra. A lövések hatása nem maradt el, mert a vádlottak futva távoztak az udvarból.

A történtek után rendőrök érkeztek a helyszínre. Az ő intézkedésük közben az egyik vádlott egy alkalommal arcon ütötte egyik haragosát, amiért az ügyészség őt garázdaság vétségével vádolja.

A vádhatóság a magánlaksértő vádlottakkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, míg garázda társukkal szemben pénzbüntetés kiszabására is indítványt tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában