Katasztrófavédelem

2022.08.08. 13:46

Vasúti átjáróból autót, fáról méheket mentettek megyénk tűzoltói

Az elmúlt napokban a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz számtalan hívás érkezett.

HEOL

Rengeteg munkájuk akadt a katasztrófavédelem munkatársainak

Forrás: HMKI

A hétvégén 26 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába, amelyből 14 tűzesetet és 8 műszaki mentést összesen 26 hivatásos, 2 önkormányzati és 1 önkéntes tűzoltóegység kezelt. Azonban a beavatkozást igénylő esetek mellett négy alkalommal téves jelzés is érkezett az ügyeletre. 

Szombat reggel Gyöngyöspata határában trágya füstölt, a gyöngyösi hivatásos tűzoltók vízsugárral avatkoztak be, illetve egy erőgép is segítette az oltást. 

Forrás: HMKI

Lakossági bejelentés alapján az Agria Speciális Mentő és Tűzoltóság méheket távolított el egy nyolc méter magas fáról Egerben, a II. Rákóczi Ferenc úton. 

Este oldalára borult egy személyautó egy vasúti átjáróban a Hatvan és Tura közötti úton. A járművet egy gödöllői szabadnapos tűzoltó a sínekről levontatta, a hatvani tűzoltók áramtalanították a kocsit, melynek vezetője könnyű sérüléseket szenvedett. 

Vasárnap hajnalban a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók Mónosbél határában egy útra dőlt, a forgalmat akadályozó fát távolítottak el, míg délelőtt Parádon a helyi önkéntes tűzoltók szintén egy útra szakadt faágat daraboltak fel motoros láncfűrésszel. 

Családi ház egyik szobája és a mellette lévő melléképület tetőszerkezete égett Tarnalelesz Damjanich János utcájában. A lángokat az egri és a pétervásárai hivatásos tűzoltók oltották el, a tűzben senki nem sérült meg. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le. 

Este a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány önkéntesei a mentőknek segítettek egy sérült ember szállításában a kékestetői sípályánál. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók három alkalommal segítettek a társszerveknek lakásokba bejutni.

Nem maradt el a hétvége szabadtéri tűzeset nélkül sem, megyénk tűzoltói tizenkét helyszínen oltották a lángokat.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton is felhívja a figyelmet, hogy a tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van. A száraz növényzet tüze könnyen a batakarításra váró gabonára is átterjedhet, illetve a betakarítási munkák maguk is fokozottan tűzveszélyesek. Ezeknél a tüzeknél nagy mennyiségű éghető anyag van jelen, számolni kell a nagy távolságokkal és a nehéz megközelíthetőséggel, ráadásul még az oltóanyag hiánya is nehezítheti a lángok megfékezését. A tűz terjedése gyors, amit a száraz időjárás és a szél még tovább gyorsíthat. A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell hordozható tűzoltókészülék. Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, beleértve a munkagépek vezetőfülkéjét is. Külterületen tilos zöldhulladékot égetni, belterületen csak ott szabad, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de hőségben és szárazságban a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában