Bűntett

2022.09.08. 20:01

Feltörték a bankszámláját, adja meg az adatait - újra támadnak a telefonos csalók Heves megyében

Ezúttal is bankok nevében próbálkoznak.

HEOL

A napokban jelezte több olvasónk, hogy gyanús telefonhívásokat kapnak. A csalók arra hivatkoznak, hogy a bank nevében telefonálnak, azért, mert egy úr több százezer forintot utaltat magának a hívott fél számlájáról, és szerintük adathalász, és csak meg akarják védeni tőle a számlatulajdonost.

A hitelesség nevében még konkrét, bár valószínűleg kitalált nevet mondanak. Ezután az áldozat számláján lévő összeg felől érdeklődnek.

Erről a két számról keresték a csalók az egyik sértettet
Forrás: HEOL

Olvasónk nem adott választ nekik, letette a telefont, mire másik számról újra hívták, ekkor meg is fenyegették, majd rácsapták a telefont.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot. Lázár Levente megyei rendőrségi sajtóreferens elmondta, hogy az általunk kérdezett konkrét esetet nem jelentették be ugyan, de valóban érkeztek jelzések hasonló esetekről.

A szakember jó tanácsokat is megosztott portálunkkal, hogy ne váljunk adathalászok áldozatává:

  • A bank soha nem kér telefonon az ügyfelektől bankkártya adatokat, illetve az online bankoláshoz szükséges azonosító adatokat sem! Ha ilyen hívást kap, azonnal szakítsa meg a beszélgetést, és hívja fel bankja ügyfélszolgálatát, hogy rákérdezzen a vitatott tranzakcióra!
  • Semmilyen programot ne telepítsünk, még a bank nevében telefonáló személy kérésére sem!
  • A hivatalos személy telefonon soha nem kér pénzt!
  • Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!
  • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
  • A bankkártyát soha ne tárolják együtt a PIN- kóddal!
  • A bankkártyára/hitelkártyára érdemes napi korlátozást tetetni, ha mégis ellopnák, ne tudják még a hitelkeretet is kimeríteni az elkövetők a kártya letiltásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában