Verseny

2022.09.09. 10:21

Közlekedési rendőrök mérték össze tudásukat Egerben + fotók

Biztonsággal, kék lámpával elnevezéssel tartottak szakmai versenyt a megyei rendőröknek Egerben.

Tóth Balázs

Megyénk legjobb forgalomirányítói mérték össze tudásukat a megyeszékhelyen

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Mint korábban írtuk, csütörtökön az öt városi rendőrkapitányság, az autópálya alosztály és a Heves megyei Rendőr-főkapitányság forgalom-ellenőrzési alosztályának legjobbjai mérték össze tudásukat Egerben. A versenyzők a rutinpályán kaptak rövid eligazítást, majd két csoportra oszlottak, hiszen heten a gépkocsi járőrök gyakorlati feladatait teljesítették, hatan pedig karos forgalom-irányításban vetélkedtek.

Az ügyességi versenypályán időre, minél kevesebb hibával kellett végigmenniük a vezetőknek. Az autó elejével és hátuljával is úgy kellett megdönteniük és visszaereszteniük a karókat, hogy a rájuk helyezett teniszlabdák ne essenek le, de volt párhuzamos parkolási, megfordulási, szlalom és nyomtartási feladat is. A versenyre egy motoros járőr érkezett, ő az országos versenyre gyakorolt.

Eközben a forgalomirányítók a 25-ös főút és a Cifrakapu utca kereszteződésében tevékenykedtek, a jelzőlámpákat természetesen sárgára állították. Néhány percig kellett irányítani a forgalmat a csomópontban, ez idő alatt sok csodálkozó és értetlenkedő pillantásban is részük volt, néhány autós pedig nem értelmezte jól a karmozdulatokat. Volt persze probléma a gyalogosokkal is, akik nem tudták, nekik mikor szabad az útjuk a gyalogátkelő helyeken. Baleset azonban nem történt.

Ez után kezdődött a közeli vizsgaközpontban az igazán nehéz feladat, az elméleti kérdések megválaszolása. A versenyzők két feladatsort kaptak, az egyikben szakmai kérdéseket kellett megválaszolniuk, a másikban pedig KRESZ tudásukról kellett számot adniuk.

A legjobbak idén is Zbiskó Péter (Heves megyei RFK), illetve Fodor Ferenc (Gyöngyösi RK) lettek, akik tavaly az országos versenyen is diadalmaskodtak.

Mindketten elmondták, nehéz elméleti feladatokat válogattak össze, az országos döntőn pedig még speciálisabb feladványokra számítanak. Zbiskó Péter tapasztalata szerint az ügyességi pálya szűkre és lassúra sikerült, mindenkinek nehéz volt, voltak hibák. A szakmai feladatsor igen velős volt, míg a KRESZ-teszt B kategóriás jogosítvánnyal megoldható volt. Mindazonáltal az országos döntőn még nehezebb dolga lesz, hiszen ott mindig csavarnak még egyet a dolgokon, és nagyon kell gondolkodni.

Fodor Ferenc egyetértett kollégájával abban, hogy az idei kérdéssorok nehezebbek voltak, mint az elmúlt két évben és, hogy országos verseny feladatsorai még nehezebbek lesznek. Ott nem a napi rutin során megoldandó kérdésekre kíváncsiak, hanem olyan helyzeteket adnak, amelyek több gondolkodást igényelnek. A gyakorlati feladatban a kereszteződés az elmúlt években megszokott helyszín volt, de a forgalom résztvevői mindig változnak. Tapasztalata szerint a közlekedőknek tanulniuk kell a rendőri karjelzéseket, mert elszoktak tőle, a mindennapokban mindenki a jelzőlámpák szerint halad. Az országos verseny előtt térképen elemzik majd a megmérettetés helyszínét, s az alapján fognak gyakorolni, de az ottani forgalmat nem tudják tanulmányozni. Mindketten szeretnék megvédeni címüket a szeptember 20-22. között tartandó tatai döntőn.

Erdélyi Róbert, a Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára szerint a jogszabályok mindig változnak, jogszerűen, szakszerűen kell intézkedniük a közlekedésben. Aki győzni szeretne, topon kell lennie, a tudás folyamatos fejlesztése elengedhetetlen. A legjobbat keresték és ezért nehezednek évről-évre a feladatok, nem lesz könnyebb az országos verseny sem. Azok nyertek idén is, akik tavaly országosan is elsők lettek. Címet szeretnének védeni, más megyék rendőrei pedig arra készülnek, hogy a Heves megyeieket legyőzzék.

Gépkocsizó járőr:

1. Zbiskó Péter (Heves megyei RFK)

2. Handzó Tamás (Gyöngyösi RK)

3. Horváth Patrik (Egri RK)

 Karos forgalomirányító:

1. Fodor Ferenc (Gyöngyösi RK)

2. Miskolczi Tamás (Egri RK)

3. Csörgő Marcell (Füzesabonyi RK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában