Tragédiák az utakon

2022.09.19. 14:02

Tizenhárman haltak meg közlekedési balesetben 2022 első felében Heves megyében

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból kiderül, melyik megyében hány közlekedési baleset történt az év második negyedévében. A magyar sztrádák rátáit is összevetették. Heves megyében az idén eddig tizenhárman vesztették életüket a közutakon.

HEOL

Heves és Jászapáti között idén májusban történt halálos közlekedési baleset

Forrás: Agria TV

Mint azt a Kemma.hu is megírta, a megnövekedett forgalom mellett az idei év második negyedévében 8,6 százalékkal több – pontosan 4057 – személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt a magyar utakon az előző év azonos időszakához képest. Ez a szám ugyan alacsonyabb a 2019-esnél, ám az elmúlt három év azonos időszakára visszatekintve a legmagasabb.

Az idén április elejétől június végéig összesen 5451-en sérültek meg, s 129 ember halt meg. Az ittasan okozott balesetek száma azonban 3,3 százalékkal mérséklődött – derül ki a KSH adataiból.

Az adatokból látszik, hogy az érintett időszakban a balesetek 94 százalékáért a járművezetők voltak felelősek. A leggyakoribb ok a gyorshajtás volt, ami az balesetet okozók 29 százalékának rovására írható fel. A sebességhatár túllépését a listán az elsőbbség meg nem adása követi a sofőrök 26 százalékánál.

A balesetek 85 százalékát személyszállító járművel okozták. Az előző év azonos időszakához képest 11 százalékkal emelkedett a személygépkocsik és 12 százalékkal a segédmotoros-kerékpárosok, míg 3,2 százalékkal csökkent a motorkerékpárosok, valamint 9,1 százalékkal a kerékpárosok által okozott balesetek száma.

A magyar autópályákon 46 százalékkal több, összesen 162 baleset következett be, a halálos kimenetelűek száma pedig 3-ról 10-re nőtt a kategórián belül. A könnyű sérüléses baleseteknél 49, míg a súlyosaknál is jelentős, 26 százalék volt a növekedés.

A száz kilométernél hosszabb autópályák esetében a száz kilométerre jutó balesetek számát is vizsgálták. Az országos átlag 14,1 baleset volt, a legtöbb, 21,7 baleset az M5-ösön, a legkevesebb, 4 baleset az M6-oson következett be. Az összes, vagyis a 4057 baleset közül a legtöbb, pontosan 482 Pest megyében, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyében 231, Bács-Kiskunban pedig 218 történt. A főváros 854 balesettel „büszkélkedhet”.

Ami a balesetet szenvedett személyek számát illeti, a legtöbben Pest megyében sérültek meg 2022 első félévében, pontosan 1148-an, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 547-en. Heves megyében eddig 342-en szenvedtek sérülést - ebből 13-an meghaltak és 88-an súlyosan megsebesültek a KSH adatai szerint 2022 első felében.

Kimutatták a tavalyi megyei balesetszámokat is a legfőbb okok szerint. A statisztikából kiderült, hogy a járművezető hibájából Pest megyében 1571 baleset történt, Bács-Kiskun-Szolnok megyében 710, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 681, míg Heves megyében 472. A gyalogosok hibájából bekövetkezett balesetek számát tekintve is Pest megye az első 44 esettel, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 36, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 31 esetet regisztráltak. Heves megyében 15 ilyen jellegű baleset történt a KSH kimutatása szerint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában