Bűntett

2022.10.09. 11:00

Lenyúlták a sajtot: a sofőrök bevonásával dézsmálták a készletet a raktárosok

Az Egri Járási Ügyészség jelentős értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat R. Z. és társaival szemben. Az ügyben október 6-ára tűzött ki tárgyalást az Egri Járásbíróság, ám azt – Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint – a vádlott betegsége miatt elhalasztották.

S. S.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A vádhatóság szerint az első- és a másodrendű terheltek 2018-ban és 2019-ben egy egri sajtraktárban dolgoztak raktáros munkakörben. Feladatkörükbe tartozott a rájuk bízott áruk kiadása és átvétele. R. Z. műszakvezetői feladatokat is ellátott, vezette a készletnyilvántartásokat.

Három teherautóvezető, a büntetőper harmad-, negyed- és ötödrendű vádlott munkáltatója és a sértett cég közötti szerződéses jogviszony alapján a sofőrök feladata volt, hogy a sértett raktárából felvett árucikkeket a kiskereskedelmi partnerek részére kiszállítsák.

A másodrendű terhelt hívta fel R. Z. figyelmét arra, hogy a cég ellenőrzési folyamatainak hiányosságai miatt lehetőség van a rábízott árucikkek eltulajdonítására. Oly módon, hogy azokat a velük együttműködő gépjárművezetők által szabályszerűen kiszállított árucikkek közé helyezik, amit aztán a sofőrök értékesítenek, s a haszonból a raktárosok is részesülnek. Az elsőrendű vádlott élt a felkínált lehetőséggel, és ezt követően – az éjszakai műszakok során – rendszeres haszonszerzésre törekedve tulajdonítottak el árut a rájuk bízott termékek közül.

A raktárosok egyike a készlet megdézsmálását úgy leplezte munkaadóik előtt, hogy a cég számítógépén – egy általa beszerzett program segítségével – meghamisította az előző műszak által már lezárt kiadási nyilvántartást, azt a látszatot keltve, hogy a többletárut a nappali műszakban adták ki.  A bűncselekmény-sorozattal 7,7 millió forint kárt okoztak a vállalatnak.

Az Egri Járási Ügyészség a raktárosokat jelentős, illetve nagyobb értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, míg a sofőrökkel szemben részben kisebb, részben nagyobb értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában