Ítélet

2022.12.01. 17:37

Az egyik sofőr meghalt a személykocsi és teherautó ütközésekor Mátrafüred közelében

A mátrafüredi halálos baleset okozásában vétkes sofőr ellen vádat emelt az ügyészség.

S. S.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Gyöngyösi Járásbíróságon – halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt – folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság november 30-án előkészítő ülést tartott.

A sajtószóvivő közölte: a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság megállapította H. K. S. büntetőjogi felelősségét a terhére rótt bűncselekmény elkövetéséért, ezért vele szemben egy év szabadságvesztést szabott ki, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette, továbbá a közúti járművezetéstől eltiltotta két esztendőre. A vádlott és védője a bíróság döntését tudomásul vette, az ügyész három munkanapot tartott fenne a fellebbezés bejelentésére.

A baleset körülményeiről a bíróság megállapította, hogy azon a december 28-i napon a vádlott 13 óra 10 perc körül a főúton közlekedett az általa vezetett tehergépkocsival, nappali jó látási viszonyok között, borult időben, havasesőtől nedves, csúszós úttesten, ahol az adott járműkategóriára a megengedett sebesség 70 kilométer/óra volt. Vele szemben a sértett személygépkocsival 82-88 kilométer/órás sebességgel haladt. A járműkategória megengedett sebessége 90 kilométer/óra volt.

A vádlott 72-76 körüli sebességgel haladt, amikor figyelmetlensége miatt áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol a tehergépkocsi elejével nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő, majd a veszélyhelyzetet észlelve fékező és jobbra kormányzó sértett által vezetett személyautóval. Az ütközés után mindkét jármű a vádlott haladási iránya szerinti bal oldali útpadkára sodródva állt meg. A magát becsatolt biztonsági övvel rögzítő sértett az ütközés során olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen elhunyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában