Büntethető

2023.01.10. 17:25

A keletnémet nő 97 késszúrással ölt Abasáron, felmentette a bíróság

Tárgyi súlyát tekintve a magyar büntetőjog szerint az emberölés nyilvánvalóan a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokát foglalja el. Az elkövetője, a körülményektől függően tényleges életfogytig tartó büntetést is kaphat, de akár fel is mentheti a bíróság.

Sike Sándor

Illusztráció

Forrás: Shuterstock

Idestova harminc éve történt az a gyilkosság, amelynek vádlottja, egy az NDK-ból (Német Demokratikus Köztársaság) Magyarországra férjhez jött nő volt. Abasáron 97 késszúrással végzett a férjével a nyílt utcán, mégis felmentette a bíróság. Az ok: a vádlott jogos védelmi helyzetben cselekedett. Nehéz ugyan megérteni – a szúrások nagy száma miatt –, hogy miként állhatott fenn a jogos védelmi helyzet, de az elsőfokon eljáró Heves Megyei Bíróság olyan alaposan feltárta és megindokolta a történteket, hogy az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság is helybenhagyta.

Büntethetőséget kizáró ok az elmebetegség is. Ennek a vádlottnál fennálló betegségnek a megállapítása minden esetben igazságügyi orvosszakértői kompetencia. Az elmebetegséget kimondó szakvéleményt a bíróság sem bírálhatja felül. Példaként említhető az a huszonöt éve történt gyilkosság, amelynek elkövetője egy fiatalkorú egri fiú volt. A nevelőapját verte halálra egy kocsimosó kefével a Mátyás király úti házuknál. Büntetést a vádlott nem kaphatott skizofréniája miatt. Pedig még könyörgött is a tárgyaláson a bírónak, hogy ő nem beteg, börtönbe küldje, s ne az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kényszergyógykezelésre.

Súlyos fegyházéveket kapott viszont az a gyöngyösi pár, akik 18 hónapos gyermeküket, Kiarát éheztették halálra. Az anya egészségi állapotáról a szakértők ugyan megállapították, hogy Münchausen-szindrómában szenved. Csakhogy ez a kór nem elmebetegség, hanem súlyos személyiségzavar, így nem zárja ki a vádlott büntethetőségét.

Hasonlóan nem zárja ki a büntethetőséget – mi több súlyosító körülmény – ha az elkövetés ittas állapotban, vagy kábítószer hatása alatt történik. Példaként ide az éppen 10 éve, a füzesabonyi vasútállomás épülete előtt történt gyermekgyilkosságot hozhatjuk fel. A magának intravénásan "kristályt" belövő 42 éves apa, T. György végzett egyetlen késszúrással 6 éves gyermekével.

A Heves Megyei Főügyészség tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és kitartottság bűntette miatt emelt vádat. A vádlott nyolc éve élt élettársi kapcsolatban a 2007-ben született közös gyermekük édesanyjával, aki az utóbbi időben Svájcban folytatott prostitúciós tevékenységet. A férfi a tárgyaláson részletes vallomást tett. A terhére rótt gyilkosságot elismerte, ám a kitartottságát tagadta.

A bíróságon magát megtörtnek mutató apa könnyeivel küszködve azt is elmondta, hogy cselekménye elkövetésekor nem volt tudatában annak, mit tett. A nála lévő késsel saját magának is életveszélyes sérüléseket okozott, s csak a kórházban lábadozva jött rá, hogy megölte a kisfiát.

– Bármit megadnék most, hogy ő élhessen inkább, ne én! – olvasta fel előre megírt vallomásából.

A dr. Schmidt Péter vezette tanács végül életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a 2013 decemberében történt halálos késelés vádlottját, a Debreceni Ítélőtábla pedig helybenhagyta az első fokon született döntést. Az apa azonban feltételesen szabadulhat, legkorábban 35 év múlva, amiből még 25 esztendő maradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában