Tűzvédelem

2023.01.15. 13:43

Ne építsünk akadálypályát a minket mentő tűzoltók elé a folyosón! + videó

Sokan raktárnak használják a társasház folyosóit, pedig életek múlhatnak azon, hogy van-e elég tér.

HEOL

Az az idő, amíg a biciklit eltesszik az útból, valakinek az életébe kerülhet

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság/Facebook

A társasházak tűzvédelmi házirendjében szerepel, hogy a folyosókat szabadon kell hagyni, egy esetleges menekülés során ugyanis akadályt jelentenek a kint hagyott babakocsik, biciklik, virágállványok, de akár a száradó esernyők is. 

Egy egri társasházban lakó olvasónk megosztotta portálunkkal az erre vonatkozó részeket a társasházuk házirendjéből. Látható, hogy egy igen részletes, mindenre kiterjedő szabályzatról van szó, amelyben meghatározzák, hogy milyen módon jelezzük a tüzet, ugyanakkor azt is, hogy mit lehet tárolni a villanyóra-szekrényben (semmit), mire figyeljünk lakáson belül, hogy elkerüljük a tüzet, mit hogyan raktározhatunk.

Beküldött fotó

A BM Oszágos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalára feltett posztja szerint ezeket érdemes tudni a folyosókkal kapcsolatban:

  • A folyosó, lépcsőforduló közlekedésre, és nem tárolásra való. A szemétledobó szemétledobásra, a szárító szárításra, a tároló pedig tárolásra alkalmas. Ne cseréld fel a fogalmakat! 
  • A folyosón való közlekedés mellett a menekülés is fontos szempont. Mi történne, ha kigyulladna egy lakás, mindenhol állna a füst, az orrodig sem látnál el, és miközben az életedért küzdenél, a folyosón tárolt babakocsit, szánkót, bicikliket kellene kerülgetned?
  • Nemcsak neked, hanem a tűzoltóknak is balesetveszélyesek ezek a tárgyak, és a segítség is később tud érkezni, pedig minden másodperc számít. 
  • Mindezek elkerülése érdekében a folyosón hagyj szabadon közlekedősávot!
  • Ha ennél szélesebb a folyosó, maximum virágokat tárolj a lakásod előtt!

Tudjuk, hogy nagyon kecsegtető érzés bepakolni egy kihasználatlan helyet, de hidd el, mindenkinek jobb, ha szabadon hagyod -írják a tűzoltók. 

Azért, hogy el is tudjuk képzelni, milyen akadályokat jelenthetnek a kipakolt tárgyak, a tűzoltók egy videóval szemléltetik, mivel kell megküzdeniük, miközben a mi életünket szeretnék mielőbb megmenteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában