Drogkereskedelem

2023.02.26. 11:26

Lecsaptak az egri drogdílerre és tiszanánai vásárlóira, lebukott az egész banda

Akár életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a kábítószerkereskedelem minősített esete Magyarországon 2003 óta. Az első időszakban rögtön volt is egy fajsúlyos ügy, aminek 12 és fél év fegyház lett a vége nem jogerősen. A precíz védőügyvédi indítvány azonban szinte harmadoltatta az ítéletet. Az ügy egyik szereplője egy egri drogterjesztő volt.

S. S.

Akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik majd azokat a kábítószer-kereskedőket, akik bűnszervezet megbízásából vagy jelentős mennyiségben termelnek, illetve szállítanak vagy árusítanak drogot – írta meg a sajtó 2002 júliusában.

A Btk. módosítására kidolgozott javaslatok az úgynevezett maffiaellenes törvénycsomag keretében kerültek a kormány, majd a parlament asztalára. A módosítások hatálybalépését követően a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos büntetőügyeket első fokon – az akkor még – megyei bíróságok tárgyalták. A Heves Megyei Bíróságnak is rögtön jutott egy ilyen fajsúlyos ügy, hat vádlottal.

A fővárosi illetőségű kereskedő, az ügy másodrendű vádlottja Hollandiából szerezte be a szereket, döntően marihuánát, s lebukni éppen a később az ügyben elsőrendű terheltként szereplő egri továbbterjesztője miatt "sikerült". Az egri rendőrök csaptak le a fiatalemberre és két tiszanánai fiatal vásárlójára. A másodrendű terheltnél lefoglalt termék nem volt ugyan különösen jelentős mennyiség, de előkerült a jegyzetfüzete is, amiben pontosan vezetett minden értékesítést.

A jegyzetekből visszakódolt adatok alapján minősített esetként emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség. Mivel a tettenérés megyeszékhelyünkön történt, az itteni bíróság volt illetékes az eljárásban. Több tárgyalási napot követően meg is született a verdikt: a fővádlottat, a másodrendű terheltet – nem jogerősen – 12 és fél év fegyházzal sújtotta a Heves Megyei Bíróság büntetőtanácsa.

Fellebbezések miatt a büntetőperben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete azonban a jogban kevésbé jártasaknak nagy meglepetést okozott. A jelentős mértékű fegyházbüntetést ugyanis a tábla 3 év hat hónap börtönre mérsékelte a másodrendű vádlott esetében, de a többi terhelt ítéletén is enyhített.

Felvetődik a kérdés: miként lehetséges mindez? Nos, történt közben, hogy a droggal kapcsolatos törvényekben annyi változás történt, hogy a fogyasztókkal szemben megengedőbb lett. Kisebb büntetést lehetett például kapni fogyasztóként a kezelést vállalva. Ez az enyhítés azonban nem érintette a kereskedő megítélését. Az ő esetükben az az elv érvényesült, hogy ha valamilyen tényállás nem bizonyított kétséget kizáróan, akkor azt a vádlott javára kell írni.

Ennél a pontnál jött be a jó ügyvéd, na és a füzet. Dr. Novák Péter – a szlovák Rezesová későbbi védője – azt indítványozta, hogy a füzetben szereplő, egy-egy drogfajtának az adatait a rendőrség nyilvántartásában lévő, valaha lefoglalt szerek legkisebb hatóanyagú összetétele szerint szorozzák fel. Hiszen nincsen bizonyíték arra, hogy a lejegyzett drogok hatóanyaga is olyan volt, mint amit a rendőrség a vádlottnál lefoglalt elfogásakor.

Ennek az indítványnak a másodfokú bíróság helyt adott. Az eredmény pedig: a különösen nagy mennyiségre történt elkövetés, egyszerű nagyobb mennyiségre olvadt. Ennek pedig a BtK. szerint kisebb a büntetési tétele.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában