Ügyészség

2022.12.22. 14:28

Lecsaptak a rendőrök: kábítószert adtak el az egri buszállomásnál, drogot fogyasztottak Bükkszenterzsébeten

Az Egri Járási Ügyészség most két, kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatti bűnügyben függesztette fel az eljárást, az alábbi esetekben egy évre.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstuck

Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész ismertette a két eset részleteit. Az egyik ügyben egy 34 éves férfi idén tavasszal az egri buszmegálló környékén, egy ismeretlen külföldi férfitól saját fogyasztás céljából 6 gramm kannabiszt – mely kábítószernek minősül – szerzett meg, melyből fogyasztott. Pár nap múlva a fővárosban a gyanúsítottal szemben rendőri intézkedés történt, mely során a pulóverének zsebében – egy tasakban – megtalálták az el nem fogyasztott kábítószert.

A másik esetben egy 28 éves férfi az idei év februárját megelőzően, illetve júliusa előtt, összesen két ismert alkalommal kábítószert szerzett meg, majd azt Bükkszenterzsébeten elfogyasztotta. A rendőri intézkedés során kimutatták a férfi szervezetében a kábítószert.

A fotó a második ügyhöz kapcsolódik és a rendőrségi helyszíni szemlén készült. A fényképen két digitális mérleg látható
Forrás: Egri Járási Ügyészség

A gyanúsítottak az eljárás során beismerték a bűncselekmények elkövetését, egyúttal vállalták az elterelésen való részvételt - közölte portálunkkal a helyettes sajtószóvivő ügyész.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ügydöntő határozat meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt (elterelés).

Ez nem alkalmazható, ha a bűncselekmény elkövetését megelőző két éven belül

a) az elkövetővel szemben az eljárást az (1) bekezdésben meghatározott büntethetőséget megszüntető okra figyelemmel függesztették fel, vagy

b) az elkövető büntetőjogi felelősségét kábítószer-kereskedelem vagy kábítószer birtoklása miatt megállapították.

Ha az elterelés feltételei fennállnak, továbbá a gyanúsított az elterelést vállaló nyilatkozatot tesz, és tőle a büntethetőség megszűnését eredményező magatartás várható, akkor az ügyészség feltételesen felfüggeszti az eljárást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában