Közlekedésrendészet

2023.02.24. 11:30

Felére csökkentenék a halálos balesetek számát Hevesben

Meggyesfalvi Tamás rendőr alezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője beszélt portálunknak a rendőrség célkitűzéseiről, amelyek változatlanok a következő években is: megfelelni az Európai Unió iránymutatásainak, vagyis 50 százalékkal csökkenteni a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számát.

Tóthpál Zoltán

Tavaly májusban Hatvannál is halálos közlekedési baleset történt

Forrás: Ládi László/Heves Megyei Hírlap

A szakember szavai szerint 2010-től 2020-ig az Európai Unió célkitűzései voltak irányadóak. Mindezek abban nyilvánultak meg, hogy ez idő alatt 50 százalékkal csökkenjen a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma az országban, így Heves vármegyében is. Mint megtudtuk, ezek a célitűzések első körben nem valósultak meg Magyarországon, nem sikerült abban a mértékben mérsékelni a halálos balesetek számát, amennyire azt a rendőrség szerette volna. Heves vármegyében 2010-ben 29-en vesztették életüket közlekedési balesetben, míg 2020-ban 16-an, vagyis látható, hogy a két számadat nem áll annyira távol egymástól.

– Most, azaz 2020 és 2030 között az Európai Unió elvárása továbbra is az, hogy 50 százalékkal csökkenjen a közlekedési balesetek száma, ami azt jelenti, hogy a 2020-hoz viszonyítva 2030-ra tizenhatról nyolcra kellene csökkenteni a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számát. Ez az egyik legfontosabb irány, amit magunk elé képzelünk, eszerint szervezzük meg a feladatokat is. Sajnos, 2021 és 2022 ebből a szempontból nem alakult túl kedvezően, hiszen tavalyelőtt 25-en veszették életüket közlekedési balesetben, az elmúlt esztendőben pedig 26-an – mondta el portálunknak Meggyesfalvi Tamás.

Mint megtudtuk, tavaly összesen 497 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset volt Heves vármegyében a 2021-es 494-hez képest. Az előző évben 23 halálos kimenetelű közlekedési baleset történt, amelyekben 26-an, míg egy évvel korábban 22 halálos kimenetelű közlekedési balesetben 25-en vesztették életét. Meggyesfalvi Tamás tájékoztatása szerint a súlyos sérülésekkel járó közlekedési balesetek száma 132 volt tavaly, míg ezt megelőzően 155, ami 14 százalékos csökkenést mutat. A könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 342 volt tavaly, míg 2021-ben 317, ami viszont 7,8 százalékos emelkedés. Heves vármegyében az előző évben összesen 680-an szenvedtek sérülést vagy vesztették életüket közlekedési balesetben, míg 2021-ben 699-en, ez 2,7 százalékos csökkenésnek felel meg.

A rendőr alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy számos baleset történt ittas vezetés miatt is, tavaly 39, 2021-ben pedig 44, ami 15 százalékos csökkenés. Ez egyebek között rámutat arra is, hogy sikerült nyolc százalék alá csökkenteni az ittasan okozott közlekedési balesetek számát, ami kiemelt célkitűzés volt a rendőrség számára vármegyénkben.

– A másik fontos célkitűzés még idén a biztonsági öv használati arányának a növelése, hiszen a balesetek kimenetele nagyban függ attól, hogy a biztonsági övet használják-e a járműben utazók vagy sem. Nagyon fontos lenne, hogy a biztonsági öv nagyjából 85 százalékos használati arányát legalább 92 százalékra tudjuk emelni. Ezzel is jelentősen tudnánk ugyanis csökkenteni a halálos, és egyéb kimenetelű balesetek számát is – fogalmazott Meggyesfalvi Tamás.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában