Bűnös

2023.03.09. 19:33

Indiai csodagyógyszerként parazitaellenes szert ajánlott Covid ellen, elítélték

Indiai "csodaszert" ajánlott a Covidra a vádlott, ami miatt a Hatvani Járási Ügyészség gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat T. Á. L-el szemben. Az ügyben csütörtökön megszületett az – egyelőre nem jogerős – ítélet a Hatvani Járásbíróságon.

S. S.

Hoszné dr. Nagy Tímea portálunkat arról tájékoztatta, hogy a bíróság a vádlottat bűnsegédként elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek és ezért őt megrovásban részesítette. A bűnjelként lefoglalt tablettákat a bíróság elkobozta. Az ítélet nem jogerős, mert ugyan a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyészség három napot tartott fenn, hogy eldöntse, fellebbez-e.

Mint arról korábban már írtunk a terhelt az ügyben tanúként szereplő, az internetről ismert személynek – Covid 19 ellen – egy olyan Indiában gyártott szert ajánlott, amelynek nem volt forgalomba hozatali engedélye és egyébként sem volt más, mint egy parazitaellenes szer.

Az ítéleti tényállás szerint a terhelt 2020 novemberében – orvosként – egy, a Covid-19 vírussal foglalkozó internetes csoportban az ivermektin hatóanyagú gyógyszereknek a járvány elleni védekezésben való lehetséges alkalmazásáról írt. Ezen az oldalon vette fel a kapcsolatot a későbbi büntetőügy tanújával, akinek a beszélgetéseik során – mint a betegség gyógyítására alkalmas gyógyszert – ajánlotta az Indiában gyártott tablettát.

A tabletta azonban sem az európai, sem a magyar gyógyszerügyi hatóságoknál nem rendelkezett forgalomba hozatali engedéllyel, a gyártás körülményei sem voltak ismertek és ellenőrzöttek, megfelelő minőségük sem garantálható. 

A vádlott az interneten folytatott beszélgetés alkalmával megadta a tanúnak az ivermektin hatóanyagú gyógyszert forgalmazó indiai cég nevét, internetes elérhetőségét.

A tanú a terhelt által megjelölt cégtől, Indiából 100 tablettát rendelt, amit az eljárás során a hatóság lefoglalt. Ennek mennyisége – az engedélyezett célra, parazitafertőzés kezelésére – indokolatlanul nagy. A jogszerű személyes célú felhasználás ténye az adagolás alapján kizárható, állapították meg.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában