Nem válogatnak az eszközökben

2023.03.19. 16:46

Mozgássérült nőt is bántalmaztak, a nyakából kitépték a láncot Hevesen

„Megöllek, ott döglesz meg!” – fenyegetett meg egy kiskorú lányt a fiatal férfi Füzesabonyban. Másfél éves babával sétáló ifjú párt ütött ököllel, rúgott combon egy felnőtt és fiatalkorú cimborája Hevesen. Példák az elmúlt fél évtized vármegyénkbeli rablási ügyeiből.

Szalay Zoltán

Kísérleti szakban maradt az a rablás, amelyben egy 22 éves fiatalt vádolt a Füzesabonyi Járási Ügyészség. A füzesabonyi vasútállomással szemközti dohánybolt előtt három kiskorútól kért cigit. Kapott két szálat, amikért egy százast fizetett. Kis idő után ittasan újból a gyerekekhez ment. Visszakövetelte tőlük a százast. Azok közölték, a pénzt már elköltötték, de adtak neki újabb öt szál cigarettát. A vádlott elfogadta, ám hamarosan megint pénzt akart. Megfenyegette az egyik lányt, ha nem ad neki, akkor „megöli, és ott fog megdögleni”. A sértett megijedt, az üres pénztárcáját mutatta a részegnek, aki erre mérgesen távozott. – A vádhatóság azt indítványozta, hogy a férfit a bíróság sújtsa végrehajtandó börtönbüntetéssel – tudatta a vármegyei főügyészség sajtószóvivője. 

A Büntető Törvénykönyv a 365. szakaszában szabályozza a rablást. E bűntény miatt 2019 óta évente 20 és 31 közötti ügyben jártak el hatóságaink. Az valósítja meg ezt a deliktumot, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy ennek érdekében alkalmaz erőszakot, illetve az élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést. 

Erről dr. Konkoly Thege László főügyészségi ügyész adott tájékoztatást a Hírlapnak. Hozzáfűzte: rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a már elvett dolog megtartása végett alkalmazza az erőszakot vagy fenyegetést. A Heves Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője arra is kitért, hogy a szankció a sima lopás alapeseténél vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés a rablásnál – bűntett címén – már alapesetben kettőtől nyolc év. 

 

Mozgássérült nőt raboltak ki
Rablás és más bűntények miatt folytatott eljárást még egy 2019 decemberi deliktum ügyében a Hatvani Rendőrkapitányság egy rózsaszentmártoni s egy petőfibányai lakossal szemben – közölte Lázár Levente megyei rendőrségi sajtóreferens. A nyomozás feltárta, hogy december 21-én kora délután egy 37 és egy 42 éves férfi személyautóval haladt Apcon, a Háromkereszt úton. Ott egyikük kiszállt, bántalmazott egy mozgássérült járművel közlekedő nőt, majd kitépte a nyakláncát. Az asszony súlyosan megsérült. Ezután az aljas „urak” elszeleltek a helyszínről. Az eljárás során kiderült, ők törtek be 2019. december 15-én este egy petőfibányai dohányboltba, ahonnan pénzt zsákmányoltak. Őrizetbe vették mindkettőjüket, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, melyet a bíróság el is rendelt. 

Hevesen egy fiatalkorú és felnőtt társa egy kereszteződésben megállítottak egy ifjú párt, akik a másfél éves gyermekükkel sétáltak. A fiatalabb vádlott lefogta az apát, a cimborája felszólította, hogy adja oda nekik a pénzét. Mivel ez nem történt meg, az idősebb terhelt ököllel halántékon vágta. Csukott bicskát szegezett a megtámadott hasához, mondván, leszúrja, ha nem ad pénzt. Végül 30 ezer forintot vett ki a sértett zsebéből. A férje védelmére kelő két hónapos terhes nőt a másik tettes combon rúgta. 

– A vádhatóság felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a két támadó ellen – közölte dr. Konkoly Thege László. A fiatalkorút a minősített rablással halmazatban aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntettével is vádolta. A terheltek ellen végrehajtandó szabadságvesztés-, s a felnőtt vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta. 

A gyorsított eljárás visszatartó erő lehet a rablókkal szemben. Négy éve február közepén egy este a 19 esztendős ifjú Tarnaörsön az utcán hátulról rúgással leterítette az arra haladó személyt, aki a földre esett. A fiú a fekvő férfi arcát ököllel ütötte, s pénzt kért tőle. A megtámadott ugyan mondta, hogy nincs nála, de a támadója ezt nem hitte el. Az áldozat verése csak a rendőrjárőr megjelenésekor ért véget. A Hevesi Járási Ügyészség két héttel később bíróság elé állította a terheltet, akit – az ügyészi indítvánnyal egyetértve – a Hevesi Járásbíróság három év börtönbüntetéssel sújtotta, s ugyanennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet első fokon jogerőre emelkedett. 

Súlyos szankció járhat a rablás minősített változatáért, s ha azt más bűntényekkel is tetézik. Két éve februárban a Heves Járási Ügyészség két férfit és két nőt vádolt meg. A hölgyek egy sörözőnél találkoztak a gondnokság alatt álló férfival. Kicsaltak tőle 500 forintot, s meghívták magukhoz, mondván, az élettársaik is megismerkednének vele. Utóbbiak – gyermekek előtt – ütötték a magát megvédeni képtelen embert, elvették a maradék pénzét, a zenelejátszóját. Sanyargatták egy szobában, majd bezárták oda. A sértett végül el tudott szökni a fogvatartóitól. 

– A terhelteket a bíróság a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás, a sértett sanyargatásával, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése és súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. A férfiakat 10-10 év, az egyik nőt négy, a másikat három és fél év fegyházbüntetésre ítélte. A döntés első fokon jogerős lett. 
Kiemelt képünk illusztráció, Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában