Közvetítői eljárás

2023.03.14. 12:23

Súlyos balesetet okozott egy idős nő figyelmetlensége Pétervására közelében

Az Egri Járási Ügyészség a közelmúltban, több közlekedési balesetete követő eljárásban is elrendelte a közvetítői eljárás lefolytatását.

72 éves nő okozott súlyos balesetet Hevesben

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az egyik ilyen esetben az ügyészség határozata szerint egy 72 éves nő 2022 őszén Pétervására felé haladt autójával, amikor figyelmetlensége miatt a kocsi jobb kerekeivel lehaladt az úttestről, majd a járművet onnan visszakormányozva megcsúszott, és a vízelvezető árokba sodródott, ahol felborult. A balesetben a nő és utasa is súlyosan megsérültek – tájékoztatta portálunkat dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész az Egri Járási Ügyészség döntéséről. 

Egy másik ügyben egy 61 éves férfi ugyancsak 2022 őszén okozott balesetet. A gyanúsított Heréd felé haladt tehergépkocsijával, amikor egy útszűkülethez ért, melyben a szembejövő autónak volt elsőbbsége. A férfi rosszul mérte fel a szemből érkező kocsi távolságát, ezért behaladt az útszűkületbe, ahol nekiütközött a szabályosan közlekedő másik járműnek. A balesetben a vétlen autóban utazó nő singcsont törést szenvedett tette hozzá.

Dr. Gubala Ádám Miklós közlése szerint előfordul – ha a jogszabályi feltételek is fennállának –, hogy az ügyészség az ügy összes körülményének gondos mérlegelését követően nem a vádemelés mellett dönt, hanem a bírósági eljárást elkerülő más lehetőséget választ az eljárás befejezésére.

Ilyen megoldás a közvetítői eljárás is, mely a gyanúsított és a sértett megegyezését, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő, a gyanúsított, illetve a sértett indítványára, illetve hozzájárulásával alkalmazható eljárás. A közvetítői eljárást az arra illetékes hatóságként – külön törvény rendelkezései szerint –, a Kormányhivatal folytatja le.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában