Unokázós csalók

2023.04.30. 16:05

A hiszékenyekre utaznak a csalók: nem szabad bedőlni az unokázós szövegnek

A bűnözők általában jó emberismerők, így aztán tisztában vannak azzal is, hogy a fiatalokat a tapasztalatlanságuk, az időseket pedig a hiszékenységük miatt lehet becsapni. Ennek a veszélyeire és következményeire hívta fel korosztálya tagjainak a figyelmét Kaló József nyugalmazott rendőr ezredes.

Szilvás István

Mindenki, de különösen az idős emberek számára fontos az úgynevezett szubjektív biztonságérzet – erősítette meg Kaló József nyugalmazott r. ezredes, aki az Egri Tanító- és Tanárképzős Öregdiákok Baráti Köre legutóbbi klubfoglalkozásán tartott bűnmegelőző előadást.

Mint az Egri Szent György Nyugdíjas Rendőr Egyesület elnöke elmondta: a múlt század utolsó időszakában évente országosan mintegy 100-120 ezer bűncselekményre derült fény, ezzel szemben az utóbbi öt esztendőben ez a szám 150-250 ezer közé tehető. Korábban aránylag mindenkinek volt munkája, s olyan közösségek működtek, amelyeknek meghatározó erejük volt az erkölcsi normák betartását illetően. Mára sok tekintetben változott a helyzet, s ez elsősorban a fiatalok és az idősek rovására történt, miután főként ez a két korosztály került a bűnözők célkeresztjébe.

A baráti kör meghívására érkezett rendőrtiszt megtörtént eseteket említve hívta fel a jelenlévők figyelmét a családjuk fiatalkorú tagjait veszélyeztető pedofil bűncselekmények elszaporodására, az internetes vásárlás buktatóira, valamint a trükkös lopás módszereire. Napjainkban országszerte elterjedt az úgynevezett „unokázás”, amikor a legváratlanabb időszakban azzal hívják fel a nagyszülőket, hogy az unokájuk bajba került, s azonnal pénzre van szüksége, megbízásából hamarosan mennek is érte. Minden esetben szinte valós információkkal állnak elő, de ne dőljenek be ennek a szövegnek  – mondta az előadó, aki azt tanácsolta, hogy miután ma már szinte mindenkinek van mobilja, hívják fel az unokát vagy a családját, hogy mi az igazság a dologból.  Egyben haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, hogy jó eséllyel elkaphassák a pénzt átvevő személyt.

Ugyancsak óvatosságra intett az egykori hivatásos bűnüldöző a házalókkal, a trükkös csalókkal kapcsolatban is. Ezek egy pohár vizet kérve, vagy olcsó ruházati termékek, használati eszközök kínálatával igyekeznek bejutni a lakásokba, ahol elterelik a háziak figyelmét, s meglopják őket. Nem egy esetben azzal kopognak be, hogy balesetet szenvedtek, de nincs náluk elég pénz a továbbjutáshoz, ezért holnapig egy bizonyos összeget kérnek kölcsön, fedezetül pedig egy aranynak látszó gyűrűt ajánlanak fel, amiről később kiderül, hogy rézből készült gagyi csupán.

 A csalás modern változata a különböző pénzintézetek, szolgáltatók nevében bizonyos hátralékokról, tartozásokról küldött levél vagy csekk. Ilyenkor nem árt gyanakodni, s utána nézni a feltehetően hamis értesítésnek.

Kaló József megtörtént eseteket említve hívta fel az idősek figyelmét az áldozattá válás veszélyeire
Forrás: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

Külön említést érdemelt a termékbemutatók és a csomagküldő szolgálatok ügye. Az előbbiek esetében ne hamarkodják el a vásárlást, mert a lehengerlő rábeszéléssel kínált terméket általában indokolatlanul drágán sózzák rá az emberekre, akik aztán hónapokig nyöghetik a törlesztést. A csomagküldő futárja által hozott dobozt lehetőleg előtte bontsák ki, s amennyiben mód van rá, ne bízzák az átvételt a szomszédokra, mert nem kérhető számon rajtuk, ha nem az az áru lapul a csomagban, mint amit a megrendelő várt.

Amiben a mobiltelefon segíthet

 Napjainkra meglehetősen elidegenedtek egymástól az emberek, ennek ellenére érdemes felvenni a kapcsolatot a szomszédokkal. A bűnmegelőzés egyik hasznos formája az egymás lakására, házára való odafigyelés, ezzel az esetek zömében el lehet riasztani a rossz szándékú idegeneket. Kaló József ugyancsak az idős emberek figyelmébe ajánlotta azt a megoldást, hogy a házalók, hívatlan látogatók megjelenésekor kapják elő a mobiltelefonjukat és fényképezzék le őket, illetve a járművüket. Gyanús gáz-, víz- vagy villanyóra-leolvasók esetében nyugodtan szólítsák fel őket, hogy mutassák meg a szolgálati igazolványukat, s ne fogadjanak el kifogásokat.

 (Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában