Büntetés

2023.05.28. 07:40

300 ezres erdővédelmi bírságot és eltiltást kapott egy pétervásárai vállalkozó

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több hiányosságot is feltárt a vállalkozónál.

HEOL

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos oldalán teszi nyilvánossá a faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzések során feltárt jogsértéseket. Heves vármegyében már nem az első büntetést rótta ki a hatóság és májusban sem ment minden rendben.

Mint írják, B.T. elmulasztotta az előírás szerinti, a faanyag kereskedelmi láncban lévő fatermék nyomonkövethetősége érdekében meghatározott kötelezettségét. Megsértette az a nyomon követhetőségre vonatkozó kötelezettségét, illetve a nyitó készlet felvételének elmaradásával elmulasztotta a nyilvántartási kötelezettségének teljesítését. Továbbá B.T. elmulasztotta a bejelentési kötelezettségének teljesítését is. A szállítójegy kiállításának elmaradásával megsértette az előírt szállítási és felhasználási rendelkezéseket.

A Nébih, a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét ellátó erdészeti hatósági jogköréből eljárva B.T.-t, mint faanyag kereskedelmi lánc szereplőt háromszázezer forint erdővédelmi bírság fizetésére kötelezte. Ezen felül B.T. fatermékekkel kapcsolatos működését (ideértve a fatermékek beszerzését, értékesítését, szállítását, illetve reklámozását) megtiltotta a következőkig:

  •  a faanyag kereskedelmi lánc szereplői részére előírt bejelentési (regisztrációs) kötelezettségének teljesítése eredményeként a technikai azonosító szám megszerzéséig,
  • a faanyag kereskedelmi lánc szereplők részére jogszabályban előírt, kellő gondosság elvén alapuló nyomon követhetőségi eljárásának és az ahhoz kapcsolódó dokumentációs rendszerének (EUTR nyilvántartás) teljes körű létrehozásáig, annak megküldéséig és a megküldött dokumentáció hatósághoz történő beérkezéséig,
  • erdei faválaszték szállításához kötelezően alkalmazandó, szigorú számadású szállítójegy sorszámtartományának hatósághoz történő bejelentéséig.

Nem ez az első szabályszegés a környéken. Istenmezején is akadtak problémák az elszámolással.

Szentdomonkoson sem volt minden rendben a kitermelés során.

Bükkszenterzsébeten pedig halálos balesetet szenvedett egy fakitermelő

Ezeken felül további  jogsértésekről is beszámolt portálunk a Nébih által nyilvánossá tett információk alapján.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában