Bűnmegelőzés

2023.05.06. 09:59

Netes csalókra figyelmeztetnek Gyöngyösön is

A világháló szélhámosai legkönnyebben a jóhiszemű, nem kellően felelős internethasználókat verik át.

Sz. Sz. I.

Ne linkeskedjen! címmel tette közzé vármegyénk sok települése mellett Gyöngyös önkormányzata is a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési hírlevelét. A hírlevél szerint bátran kijelenthetjük, hogy mára talán az egyik legnépszerűbb vagyon elleni bűncselekménnyé lépett elő a csalás. Az emberek nagy része még mindig túl jóhiszemű, még mindig túl „jólnevelt”: egyszerűen fel sem tételezi, hogy egy másik ember szánt szándékkal képes becsapni, hazudni, a pénzét kicsalva megkárosítani őt. Különösen akkor nem gondol erre, ha a csaló valamilyen szervezet – rendőrség, bank, önkormányzat – hivatalos képviselőjének adja ki magát, vagy az igazira a megszólalásig hasonlító ál weboldalt hoz létre. Igaz ez akkor is, ha tisztességes, becsületes módon magánemberek egyeznek meg valamiben, vagy legalábbis azt hiszik.

A bűnmegelőzési hírlevél felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon sok bűncselekmény történik az online térben. Mindegyik más és más. Az azonban általánosságban megállapítható a csalások esetében, hogy a cél az anyagi haszonszerzés, a kivitelezéshez pedig meg kell szerezni a kiszemelt áldozat személyes és/vagy banki adatait. Az adatokat sok esetben ellopják, de nagyon sokszor előfordul, hogy maguk a sértettek szolgáltatják ki a csalónak a csaló által megküldött linkre kattintással, vagy a csaló által ajánlott applikáció letöltésével, amely legtöbbször egy adatlopó vírus, vagy egy olyan program, amely távoli hozzáférést engedélyez a számítógépükhöz, mobil eszközükhöz.

A rendőrség hírlevele rámutat, hogy tudatos és felelős internethasználattal az online térben elkövetett csalások jó eséllyel megelőzhetők. Ennek érdekében ne kattintsunk automatikusan a felkínált linkekre, de ha mégis megtörténne, ne adjuk meg se a személyes, se a banki adatainkat. Ha nem tudjuk pontosan egy alkalmazásról, mire használható, ne telepítsük sem a számítógépre, sem egyéb mobil eszközre. Különösen mások kérésére ne tegyük ezt! Üzenetben, e-mailben kapott linkről, vagy ismeretlen telefonáló által javasoltak alapján, még ha pénzintézeti alkalmazottnak is mondja magát, soha ne töltsünk le és ne telepítsünk alkalmazást.

Végezzünk ellenőrzés! Minden esetben külön keressünk rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára. Ott bejelentkezve ellenőrizzük a kapott üzenet valóságtartalmát.

Személyes adataink védelmére használjunk egyedi, összetett jelszót minden online fiókhoz. Fontoljuk meg a jelszókezelő használatát. Gondosan vizsgáljuk felül adatvédelmi és biztonsági beállításainkat, és korlátozzuk a látható és megosztható lehetőségeket. Utólag is ellenőrizzük a már telepített webszolgáltatások és alkalmazások adatvédelmi és biztonsági beállításait. Tiltsuk le az általunk nem használt alkalmazásokat és funkciókat. Kapcsoljuk ki a követési és a helymeghatározó szolgáltatásokat, amikor éppen nem használjuk. Konfiguráljuk a böngészőt úgy, hogy rendszeresen törölje a sütiket. Számos alkalmazás hozzáférést kér a személyes adatokhoz, például a földrajzi helyhez, a névjegyzékhez és a fényképalbumhoz, mielőtt igénybe vehetnénk a szolgáltatásaikat. Óvakodjunk az olyan alkalmazásoktól, amelyek hozzáférést igényelnek a kínált szolgáltatáshoz szükségtelen információkhoz – olvasható a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság gyöngyösi önkormányzat által közzétett bűnmegelőzési hírlevelében.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában