Biztonság

2023.05.04. 12:19

Polgárőrök az éjszakában: számukra mindennél fontosabb a lakosság nyugalma

A közbiztonság kollektív érték, megőrzése közös tevékenység, amelyben példamutató részt vállal a polgárőrség megyénkben szolgáló mintegy háromezres tagsága is – hangzott el az elmúlt évben végzett önzetlen tevékenységük értékelésekor.

P.E.

Völgyi Ferenc szerint a vállalt szolgálat kötelességekkel jár

Forrás: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

Fotó:

A rendőrség és a polgárőrség együttműködését tekintve az elmúlt esztendő az utóbbi időszak egyik legeredményesebb éve volt annak érdekében, hogy javuljon a vármegyében élők szubjektív biztonságérzete. Ezt önök nélkül nem tudnánk megvalósítani – értékelte a szűkebb hazánkban szolgáló polgárőrök munkáját Balogh Tibor r. ezredes.

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének rendészeti helyettese azon a közgyűlésen mondott köszönetet a civil bűnmegelőző mozgalomban résztvevőknek, amelyen az itt működő száz egyesület elmúlt évi tevékenységét vették górcső alá.

Mint az egyesületeket összefogó vármegyei polgárőr szövetség elnökségének a beszámolójában szerepelt: a 121 település közül mindössze huszonháromban nem működik polgárőrség. A többi helyen általában egy-egy ilyen szervezet van, Gyöngyösön és Kerecsenden viszont két-két egyesület alakult. A lakossági visszajelzések azt tanúsítják, hogy ha a polgárőrök személyesen is találkoznak a településen élőkkel, akkor nagyobb bizalommal fogadják őket. Egyebek között ezért is van jelentősége a gyalogos és a kerékpáros szolgálatnak. A gépkocsival történő járőrözéskor is gyakorta szálljanak ki az autóból, hogy láthatóak és elérhetőek legyenek a lakosság számára.

Az évértékeléskor Völgyi Ferenc, a megyei szövetség elnöke elmondta, hogy az a napi szolgálat ellátása mellett – az előző két esztendőhöz hasonlóan - a karitatív tevékenység jegyében zajlott. Ezt részben a járványhelyzet, részben pedig az idős korosztály védelme indokolta. Mivel megsokszorozódott a teendőjük, tavaly mintegy tízezerrel növekedett a szolgálatban eltöltött órák száma.

Elsődleges cél a tagság fiatalítása
Völgyi Ferenc az életkoruk miatt kiváló idősebb kollégáik pótlására a fiatal nyugdíjasok, illetve a tanulóifjúság bevonását jelölte meg az egyesületek egyik fontos feladatául. A középiskolás fiatalok számára lehetőség nyílt arra, hogy az egyesületeknél teljesíthessék a kötelezően előírt közösségi szolgálatukat. Ennek jegyében Andornaktálya, Egercsehi, Noszvaj, Hatvan, Heves, Petőfibánya, Verpelét, Szajla, Szilvásvárad kötött már szerződést oktatási intézményekkel. A Kossuth Zsuzsa szakközépiskola rendvédelmi tagozatán pedig Varga Balázs, az Országos Polgárőr Akadémia osztályfőnöke, a megyei szövetség elnökhelyettese tartott toborzó előadásokat a diákoknak.

– Ez a szolgálat önkéntes, de csak addig, amíg nem vállaltuk el, onnantól ugyanis kötelezettségekkel jár. Elismerendő, hogy polgárőreink fegyelmezetten végezték a tevékenységüket – egészítette ki az írásos beszámolót Völgyi Ferenc, aki egyben utalt az idén rájuk váró feladatokra is. Egyebek között arra, hogy az országos szövetség elnöksége ezt az esztendőt a Gondoskodó polgárőr évének nyilvánította. Ez a település lakóival – elsősorban a fiatalokkal és az idősekkel – való kapcsolattartás szélesítését és elmélyítését, illetve az őket érintő gondok enyhítését segítő tevékenységet jelenti.

A kialakult válsághelyzet, s a lakosság megnövekedett terhei miatt a karitatív támogatás szükségességére hívta fel a jelenlévők figyelmét Szabó Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese is, aki a továbbiakban elismerően szólt arról, hogy az érintett megyebeli polgárőrök aktívan vették ki a részüket a határvédelemben, amire várhatóan az idén is felkérést kapnak. Szorgalmazta továbbá, hogy fokozott közterületi jelenléttel segítsék a rendőrség bűnmegelőző munkáját, miután az országban érezhetően – megyénként más és más arányban – nőtt a bűncselekmények száma.

Az utóbbit megerősítette Balogh Tibor r. ezredes is, aki jelezte, hogy főként az apró, kis értékű lopások száma emelkedett. Jelezte továbbá, hogy a nyári szezonban, ezen belül is a megyét érintő országos rendezvények alkalmával megnő a turisztikailag kedvelt települések, helyek látogatottsága, ezek miatt folyamatos jelenlétre, közös szolgálatok szervezésére kell helyezni a hangsúlyt.

– Az önök teljesítménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vármegyei rendőr-főkapitányság éves értékelésében kiválóra minősítették a munkánkat. Ez közös dicséret volt – erősítette meg köszönő szavait Balogh Tibor.

Az évértékelő összegzést követően az egyes szakmai bizottságok vezetői terjesztették elő az esedékes jelentéseiket, amelyeket a közgyűlés tagjai szavazataikkal fogadtak el.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában