Csalás

2023.05.16. 14:23

Rokonára sózta roncsautóját, hogy megússza a bontás árát

Pénzbüntetést kaphatnak a hamis iratokkal csalók.

HEOL

A Hatvani Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntettével vádol két férfit, akik közül a fiatalabb 2021 tavaszán vásárolt egy autót, amely rövid időn belül meghibásodott, ezért a vádlott úgy akart a roncstól megszabadulni, hogy az számára ne járjon kiadásokkal. Vádlott-társa – az idősebb férfi – felajánlotta neki, hogy tud olyan embert, aki a nevére íratja az autót, így a vagyonszerzési illeték fizetését és járműbontás költségeit is elkerülheti. A felajánló ezután megkereste egy rokonát, akit tévedésbe ejtett és vele vevőként aláíratott egy üres adásvételi szerződést. A megfelelő rovatok kitöltése után megszületett egy hamis szerződés, mely szerint a fiatalabb vádlott eladta a járművet idősebb társa rokonának. A hamis kontraktus benyújtották a hatósághoz, mely alapján a nyilvántartásba valótlan adatok kerültek bejegyzésre.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben ebben az esetben is pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekményt követ el aki közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában