Orvhalászok

2023.06.22. 11:55

Az orvhalászok 20 keszeget gereblyéztek a Kis-Tiszából, mielőtt lekapcsolták őket

Felfüggesztettet kaphatnak és lefoglalhatják az eszközeiket.

HEOL

Az orvhalászok által kifogott keszegek

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az idei évben a Tisza-tavon elkövetett orvhalászat vétsége miatt már több bűnügyben került sor vádemelésre - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Elmondása szerint az egyik ilyen ügyben a Füzesabonyi Járási Ügyészség három férfit vádol. A vádlottak január 18-án este, jóval sötétedés után Poroszló külterületén, a Kis-Tiszán úgynevezett gereblyéző módszerrel fogtak ki a vízből összesen húsz keszeget még az előtt, hogy a halászati őrök rajtuk ütöttek volna.

Jogszabály:
Az orvhalászatot (az orvvadászathoz hasonlóan) a környezet és természet elleni bűncselekmények körében szabályozza a Büntető Törvénykönyv. Az ott megfogalmazott tényállás szerint aki halászhálóval vagy más halászati eszközzel - a horgászatot kivéve - jogosulatlanul halfogásra irányuló tevékenységet végez, vagy külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen teszi ugyanezt, az vétség miatt akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető - ismertette dr. Konkoly Thege László.

A járási ügyészség az elkövetőkkel szemben jóvátételi munka, közérdekű munka, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tettek indítványt a bíróságra benyújtott vádirataikban. Emellett indítványozták a bűncselekményekhez eszközül használt, és a rendőrség által a helyszínen lefoglalt horgászeszközök elkobzására is - tette hozzá a sajtószóvivő ügyész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában