Távol maradt tanúk

2023.06.28. 06:53

Fogyatékos embert és rendőröket is bántalmaztak, az egri és a gyöngyösi bíróság dönt róluk

Az elmúlt héten az egri és a gyöngyösi járásbíróság is tartott tárgyalást olyan ügyben, amelyet a vádlottak csoportosan követtek el. Az egyik ügy sértettje a bűncselekmény felismerésre és elhárítására – fogyatékosságánál fogva – korlátozottan képes, míg a másikban hivatalos személy volt, így minősített bűncselekményeket tárgyalt mindkét bíróság.

Sike Sándor

A fiatalkorú K. R. és társai ellen emelt vád: bűncselekmény felismerésre és elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más  bűncselekmény. Az Egri Járásbíróság – Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint – elnapolta a tárgyalást, mert egy tanú nem jelent meg.

A bíróságnak arról kell döntenie, hogy a vádiratban foglaltak szerint bűnös-e az az öt vádlott, akik 2020. februárjában éjjel egy parkban együtt odamentek az ott szórakozó elsőrendű sértetthez, valamint a testi és szellemi fogyatékosságban szenvedő másik sértetthez. Kettejükkel beszélgetésbe is elegyedtek. A váddokumentum szerint a terheltek lekötötték a sértettek figyelmét, miközben elemelték a sértettek mobiltelefonjait, majd mindannyian  elfutottak a helyszínről.

Az ekkor még csak ifjú tolvajok – később lettek rablóvá – egy társasház lépcsőházában elbújtak az őket követő két férfi elől. Kis idő múlva a vádlottak visszamentek a parkba, ahol összetalálkoztak az  őket azóta is folyamatosan kereső két sértettel és a korábban eltulajdonított  mobiltelefonok megtartása érdekében megtámadták és bántalmazták őket. Mindkét sértett nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos  sérüléseket szenvedett.

Ugyancsak erőszakos bűncselekmény miatt tűzött ki tárgyalást a Gyöngyösi Járásbíróság is, amit a sajtószóvivő tájékoztatása szerint hasonló okból, egy tanú távolmaradása miatt kellett elnapolni. A büntetőeljárásban a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség emelt vádat csoportosan elkövetett  hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt M. J. és társai ellen.

A váddokumentum szerint a három vádlott egy háztartásban él. A rendőrök két egymást követő napon, az  éjszakai és hajnali órákban, állampolgári bejelentés alapján intézkedtek a terheltek lakóhelyén. A mások nyugalmát zavaró hangos zene miatt az eljáró rendőrök ekkor figyelmeztetést alkalmaztak. Tekintettel arra, hogy a második intézkedést követően ismételten csendháborításra vonatkozó állampolgári bejelentés érkezett, három rendőr ismételten megjelent a vádlottak lakhelyén, ahol még mindig hangosan verették a zenét.  

A rendőrök felszólították az elsőrendű vádlottat személyazonossága igazolására. M. J. ennek nem tett eleget, a rendőröket szidalmazta. A harmadrendű terhelt végül kinyitotta az ingatlan kerítésének kiskapuját, majd kiment a rendőrökhöz az épület elé. Ekkor az elsőrendű vádlott is kilépett a kiskapun, azért,  hogy a hatósággal szóbaálló vádlottat behúzza az udvarra, majd utána a nyitott kiskapu mögé  lépett és azt egyik rendőrre tolta annak érdekében, hogy megakadályozza a további  intézkedést.

Ekkor lépett közbe M. J. felesége, a másodrendű vádlott. Odament az intézkedő rendőrökhöz és kiabálva rángatta az egyikük alkarját. Most már a harmadrendű terhelt is eljutott a tettlegességig: a harmadik rendőrt bántalmazta oly módon, hogy legalább négy alkalommal kézéllel mellkason ütötte. A rendőr persze nem volt rest, megbilincselte a hősködőt. Ezt akarván megakadályozni, az asszony odalépett a bilincselést végző rendőrhöz és a vállánál, pólójánál fogva rángatta.  

Időközben a férjét is megbilincselték a rendőrök, akivel a rendőrségi  szolgálati gépjármű felé indultak, azonban a nő odalépett hozzájuk, megfogta a férje ruházatát, majd rángatta őt annak érdekében, hogy kiszabadítsa a rendőrök fogásából, így akadályozva az intézkedést. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában