Tanulságos ügy

2023.06.01. 17:25

Majdnem elütött egy rendőrt az ittasan száguldó motoros, máig emlékezetes a régi ügy

Az elmúlt négy évtized tanulságos bűnügyei Heves vármegyében.

Sz. Z.

Motorkerékpárral robogott pityókásan, csaknem elgázolt egy rendőrt, ráadásul a jogosítványa csupán kismotorra volt érvényes. Több bűncselekmény elkövetésével vádolták meg a 24 éves fiatalembert, aki az akkoriban itthon mozikban vetített népszerű amerikai film, a Szelíd motorosok hőseihez hasonlóan száguldott a járgányán 1984 márciusa végén a gyöngyöspatai úton.

Az Egri Városi Bíróság büntetőtanácsának első fokon jogerőre emelkedett ítélete hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés bűntettében, valamint ittas járművezetés és könnyű testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek Ö. J.-t. A határozat indoklása szerint az ifjú azon a napon jócskán felöltött a garatra a sógorával, akit annak kétkerekűjén fuvarozott éppen haza egy Gyöngyöshöz közeli községbe.

A fentebb említett úton a közúti ellenőrzést végző rendőrjárőr egyik tagja már messziről észrevette a nagy sebességgel közeledő járművet. Elemlámpájával a szabályoknak megfelelően mutatta a Megállj!-jelzést. A terhelt azonban fékezés helyett gyorsított, az egyenruhásnak csak az utolsó pillanatban sikerült elugrania a robogó motor elől, s az árokba esett, könnyű sérülést szenvedett. A tovább száguldó motorost Gyöngyöstarjánban érte utol az URH-kocsi. Felszólították, hogy álljon meg, de nem tette, végül az út szélére szorították.

A járművezetőt igazoltatták, s kiderült, hogy nincs nála semmilyen  bíróság előtt, amely őt halmazati főbüntetésül nyolc hónap börtönnel sújtotta, aminek a végrehajtását három évre felfüggesztette. Mellékbüntetésként három év közügyektől eltiltást kapott. Utóbb arra is fényt derítettek, hogy csak kismotorra szól a vezetői engedélye, tehát sógora járgányát nem is vezethette volna.

Őszinte, megbánó magatartást tanúsított a vádlott a forintot kellett megfizetnie, s két és fél évre eltiltották a járművezetéstől. A döntésben hangsúlyozták, az elkövető többszörösen megszegte a KRESZ előírásait. Enyhítő körülménynek vették a töredelmes, beismerő vallomását, büntetlen előéletét, s hogy három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában