Veszélyeztetés

2023.06.19. 10:20

Munkagép tarolta le az autó jobb oldalát Eger mellett, mert az építésvezető nem tartotta be az előírásokat

Az utas is megsérült a szétrepülő szilánkoktól.

HEOL

A fotó a rendőrség helyszíni szemléjén készült

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az Egri Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt egy 47 éves férfi ellen, aki 2021 év végén egy gazdasági társaság építésvezetőjeként dolgozott egy Eger melletti településen. A cég útfelújítási munkálatokat látott el a faluban. Minderről dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész tájékoztatta portálunkat.

Mint fogalmazott, a vádlott a fenti napon nem volt a munkaterületen és a munkaterület elkerítésére vonatkozó szabály megszegésével nem gondoskodott a biztonságos forgalomkorlátozásról a munkavégzés idejére, annak ellenére, hogy a fenti útfelújítási munkaterületen ez indokolt lett volna - ismertette a helyettes sajtószóvivő ügyész. Majd hozzátette, egy sofőr a munkával érintett útszakaszon megkísérelte kikerülni a jobb oldali forgalmi sávban dolgozó, így azt a sávot elfoglaló munkagépet. Ennek során a forgolódó munkagép felső szerkezeti egysége nekiütközött a gépjárműnek, amelynek teljes jobb oldala megrongálódott, a vezetőülés melletti első ülésen utazó nő pedig a betört oldalüveg szilánkjaitól könnyű sérülést szenvedett.

Jogszabály:
A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint, aki a foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ennek a bűncselekménynek a törvényi tényállását mindig az adott foglalkozásra vonatkozó szabályok töltik ki tartalommal. Az ilyen cselekményeket keretdiszpozíciós bűncselekményeknek nevezi a jogtudomány.

A nyomozás megállapította a vádlott foglalkozási szabályszegése és a bekövetkezett baleset között az okozati összefüggést. A munkagép vezetőjével szemben az eljárás megszüntetésre került, mivel a baleset bekövetkezéséért ő nem tehető felelőssé. Az ügyészség a büntetlen előéletű építésvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt - fogalmazott dr. Gubala Ádám Miklós.

Hozzátette, a közutakon végzett munkák korlátokkal lekerítését és forgalombiztonsági követelményeit miniszteri rendelet szabályozza. Eszerint az ideiglenes forgalomkorlátozás miatt öt és fél méternél keskenyebbre összeszűkülő útszakaszon, ahol a szembejövő forgalom elsőbbsége jelzőtáblákkal már nem szabályozható, jelzőőrt kell állítani vagy jelzőlámpás forgalomirányítást kell alkalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában