Tilosban jártak

2023.06.22. 12:25

Tiltott helyen pecáztak Kiskörén, de a halőrök lefülelték őket

A vízlépcső közelében, tilosban akartak halat fogni, de a halőrök észrevették őket.

HEOL

A Hevesi Járási Ügyészség két ügyben emelt vádat a kiskörei vízlépcső közelében, kíméleti területen idén tavasszal elkövetett orvhalászat vétsége miatt. Az egyik esetben a rendőrök egy férfit és egy nőt, a másikban a halőrök egy testvérpárt kaptak rajta azon, hogy tiltott helyen pecáztak. Mindezt dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

Jogszabály:
Az orvhalászatot (az orvvadászathoz hasonlóan) a környezet és természet elleni bűncselekmények körében szabályozza a Büntető Törvénykönyv. Az ott megfogalmazott tényállás szerint aki halászhálóval vagy más halászati eszközzel - a horgászatot kivéve - jogosulatlanul halfogásra irányuló tevékenységet végez, vagy külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen teszi ugyanezt, az vétség miatt akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető - ismertette a sajtószóvivő ügyész.

Hozzátette, a járási ügyészség az elkövetőkkel szemben jóvátételi munka, közérdekű munka, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tettek indítványt a bíróságra benyújtott vádirataikban. Emellett indítványozták a bűncselekményekhez eszközül használt, és a rendőrség által a helyszínen lefoglalt horgászeszközök elkobzását is.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában