Sortűzper – felmentő ítélettel

2023.07.15. 19:55

A hat elemit végzett, s tiszti rendfokozatot sem szerzett honvéd adott tűzparancsot Egerben

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy 1998. június 11-én hirdetett ítéletet az elsőfokon eljáró Heves Megyei Bíróság ítéletet hirdetett az egri sortűzperként ismert büntetőperben. Vádlottaknak és tanúknak négy évtizeddel korábbi történéseket kellett felidézni, a vád pedig több emberen elkövetett szándékos emberöléssel megvalósított háborús bűntett volt. A bíróság – később a Legfelső Bíróság által is helybenhagyott – felmentő ítéletet hozott.

Sike Sándor

Minden évben megemlékeznek az áldozatokról

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Egy 1978-ban 71. életévében járó, a forradalom napjaiban a városi pártbizottság alkalmazásában álló tanú szerint 1956. december 12-én ő a pártbizottság székházában volt, ám arról, hogy valamiféle lövöldözés történt a Széchenyi és a Csiky utca sarkán, csak röviddel az eseményt követően értesült. Nemsokára maga is odasietett, de sem vérnyomokat, sem töltényhüvelyeket nem látott, bár az is igaz, hogy ő – nézelődés helyett – inkább az emberekkel beszélgetett. Kijelentette, hogy tudott a kórházi orvosoknak a karhatalmisták brutális fellépése miatti memorandumáról, melyben maguk is munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.

Akkor is ott volt, amikor a főorvosok mindezt a városi tanács elnökének irodájában – szovjet katonai vezetők jelenlétében – újfent kijelentették. A szovjet katonai parancsnok erre azt felelte: jó lesz, ha a doktorok óvatosabban bánnak a szavaikkal, mert köti őket az orvosi esküjük, másfelől pedig a nagy Szovjetunióból ő huszonnégy órán belül egy kórháznyi orvost hozat, ha kell.

A Heves Megyei Bíróság felmentő ítéletét egyébként – sok történelmi tanulsággal telt – három órás szóbeli indoklás követte. A tanácsvezető bíró, aki még a tárgyalássorozat megkezdésekor bejelentette, hogy ő maga 1959-ben született, tehát semmilyen módon nem lehetett részese az eseményeknek, részletesen taglalta az 1956. október 23. és november 4. között hazánkban végbement eseményeket, továbbá a karhatalmi alakulatok megszervezésének okait és módját.

Szavaiból kiderült, hogy az akkori néphadsereg tiszti karából hozták létre ezeket az egységeket, amelyeket – mivel jogszabályi alapjuk nem volt fellelhető – a bíróság a párt fegyveres erejének volt kénytelen tekinteni. Az elsőfokú bíróság, elsősorban levéltárak, múzeumok, továbbá 1957-es bírósági jegyzőkönyvek dokumentumait forrásanyagként felhasználva dolgozott. Az így beszerzett információkból kitűnik, hogy az egri karhatalom létrehozását az MSZMP Heves Megyei Bizottságának Ideiglenes Intéző Bizottsága határozta el, s a megszerzésével a hat elemit végzett, s tiszti rendfokozatot sem szerzett L. László tényleges állományú honvéd századost bízták meg 1956. november 18-án.

A bíróság az iratokból azt is megállapította, hogy a pufajkás egységek laza fegyelmű irreguláris alakulatok voltak, tagjaik karhatalmi kiképzésben nem részesültek, gyakori volt náluk az italozás.

A Heves Megyei Bíróság ítéletének indoklásában történelmi tényként állapította meg, hogy a Nagy-Budapesti Munkástanácsnak az emberi jogok napja alkalmából kiadott országos sztrájkfelhívása nyomán 1956. december 10-én este gyertyafényes néma tüntetés zajlott Egerben a színház és a Hatvanasezred emlékmű, majd a Petőfi-szobor előtt. Másnap tüntetők a Klapka György úti szovjet parancsnokságon követelték, s elérték elfogott bajtársaik szabadon bocsátását. Ezután a Hatvanasezred-emlékműnél Rácz Mihály mondta el A kisgyermek halála című versét, majd a tömeg a nyomdához vonult.

„A szabadság úgy szép, ha készek vagyunk a vérünkkel öntözni!”. Ezt nyomtatták rá röpiratokra. Este negyed hét körül – utasításra – egy honvéd karhatalmi szakasz kíséretében jelent meg ott Kádár János rendőr százados, aki igazoltatta a szedőteremben tartózkodókat, s közülük ötöt elő akart állítani. Ám a tömeg körbefogta, majd üldözni kezdte. A Széchenyi utcán – miután utolérték – leteperték, meg akarták lincselni.

Hallván a rendőr elleni atrocitásról az akkor már Egerben lévő Gy. Lajos vezérőrnagy, a néphadsereg katonai tanácsának tagja karhatalmistákkal a helyszínre sietett, úgymond megvédeni a néphatalmat. Lövések dördültek, s annak ketten estek áldozatául: a 22 éves Dézsán József, akit hátulról a tarkóján ért a lövedék, s a 15 esztendős Tuza Sámuel, akit a kettes kórház kapujában találtak el, s sebesítettek meg halálosan.

Az elsőfokon eljáró bíróság által megállapított tényállás szerint december 12-én délelőtt mintegy kétszáz-kétszázötven egri lakos sétált a Széchenyi és a Csiky Sándor utca kereszteződésének környékén. Az előző este történteket beszélték, de szemezett demonstrációra semmilyen jel nem utalt. A szakszervezeti székházból – ahol az ítélethirdetés idején már az Ifjúsági Ház volt található – azonban telefonáltak a pártbizottságra, hogy nagy a tömeg, s bizonyára tüntetésre készülődnek.

Ezért indult a Dobó-laktanyából a L. százados vezette, legalább negyventagú karhatalmi egység, s a Kossuth Lajos utcai BM-épületből a tíz-egynéhány fős füzesabonyi alakulat. A Csiky Sándor utcán csatlakoztak egymáshoz. Háromsoros oszlopban meneteltek. Az emberek utat engedtek a pufajkásoknak. Igaz, szidalmazták, gyilkosoknak, Kádár-huszároknak titulálták őket.

L. százados oszoljt vezényelt és tűzparancsot adott ki – hangzott el az ítélet indokolásában. Erre az egység elején és végén állók géppisztolyukat csípőnél tartva, kaszáló mozdulattal sorozatokat lőttek ki. Pillanatok alatt kiürültek az utcák, csak a halottak és a sebesültek maradtak a földön. A sérülteket civilek vitték ölben a közeli kettes kórházba.

A golyózápor áldozatai közül, akiket korábbi dokumentumok alapján tudott, nevesített is indoklásában a büntetőtanács elnöke: e nap délelőttjén érte halálos lövés a 19 éves Bóta István felsőtárkányi, a 31 esztendős Tóth József, a nála öt évvel fiatalabb Bóta Antal, a 36. életévében járt dr. Nagy József, az ugyanennyi idős Tóth Sándor és a 29 esztendős Rezső Ferenc egri polgárokat. A sebesültek száma igazolhatóan 19 volt. A legtöbbjüket hátulról, kettejüket oldalról, kettejüket pedig szemből lőtték meg.

A tanácsvezető bíró azt külön is hangsúlyozta, hogy igen fontos volt annak vizsgálata, hogy a vádlottak bűnösöknek tekinthetők-e, különösen azon alapelv alapján, hogy a kétséget kizáróan nem bizonyított tények nem írhatók a vádlottak terhére. Az sem lényegtelen körülmény, hogy 42 év telt el. Az idő múlása, s az azóta 1956-ról megjelentek is befolyásolhatták a tanúkat, a szereplők emlékezetét.

A bíróság megállapította: a terheltek közül a IV. rendű vádlott december 12-én nem lehetett ott, mert csak három nappal később lépett be a karhatalmi alakulatba. Három tanú alibit is igazolt: ketten azt állították, hogy azon a napon civilben épp értekezletet tartottak a kérdéses időpontban munkahelyükön, a járási tanácson. Egyvalaki pedig igazolta, akkor délelőtt ugyanazon a helyen kézbesítettek a számára egy küldeményt. Haragosa próbálta „eláztatni” az eljárás során az V. rendű vádlottat – állapította meg a bíróság. Ő az események idején Füzesabonyban tartózkodott. Az I. és II. rendű terheltek pedig az alakulat közepén vonultak, ahol nem nyithattak tüzet, mert társaikat lőtték volna meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában