Viharkárok

2023.07.19. 12:30

A kárelhárítással töltötték a keddi napot a tűzoltók, de tűz is volt Hevesben

A hétfői vihar óriási károkat hagyott maga után, volt, aki még szerdán reggel is hívta a katasztrófavédelmet.

Heol.hu

Fákat döntött ki a hétfői vihar

Forrás: Nagy Csaba tű. fhdgy/Heves VMKI

A hétfő délutáni viharban jellemzően az erős szél okozta a legtöbb kárt - közölte portálunkkal Nagy Csaba vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Az esetek jelentős részében fákat döntött ki, amelyek házakra, kerítésekre, illetve villany- és távközlési vezetékekre dőltek. A károk felszámolását vármegyénk tűzoltói a hétfő délutáni órákban megkezdték, sok esetben az áramszolgáltató szakembereivel közösen avatkoztak be. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységek motoros láncfűrészekkel, létrás gépjárművek segítségével távolították el a kidőlt vagy veszélyesen megdőlt fákat. Összesen 93 helyszínen végeztek műszaki mentést, 19 ingatlannál szüntették meg a veszélyt, ebből 10 Verpeléten volt. A munkálatok hétfő délutántól egészen kedd estig folyamatosak voltak, néhány bejelentés még szerda délelőtt is érkezett olyan lakóktól, akik a vihar ideje alatt nem tartózkodtak otthon - fogalmazott a szóvivő.

Kedden két tűzeset is történt vármegyénkben - tette hozzá Nagy Csaba, majd ismertette is ezeket.

  • Kigyulladt egy hotel egyik épülete hajnalban Hatvanban, az Esze Tamás úton. Az épületben tartózkodó két ember a hatvani hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt elhagyta az ingatlant. Az egységek megfékezték a lángokat, a tűzben senki nem sérült meg.
  • Egy családi ház nyári konyhaként használt melléképülete kapott lángra éjszaka Kerecsenden, a Pataki utcában. A lángok kis területen a családi ház tetőszerkezetére is átterjedtek. A füzesabonyi és az egri hivatásos tűzoltók vonultak az esethez, több oldalról oltották el a tüzet. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Érdemes az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján tájékozódni.

Erős viharos időjárás esetén tartsuk be az alábbi szabályokat!

  • Ha lehet, keressünk védett, stabil helyet (épület, aluljáró).
  • Haladjunk távol a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
  • A járműveket, sátrakat, gyenge szerkezetű építményeket hagyjuk el, mert bentről nem lehet érzékelni a fenyegető veszélyt. Ezekre rádőlhet egy fa, vagy egy vezeték is rászakadhat.
  • Leszakadt villamos távvezetéket megközelíteni is életveszélyes!
  • A ház környékéről gyűjtsünk össze és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat (pl. műanyag kerti bútorok, szerszámok) – ezek súlyos sérüléseket okozhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában