Pusztulás

2023.07.18. 12:00

Történelmi fasor pusztult el a viharban Recsk határában

A recskiek és a parádiak csak gesztenyésnek hívták azt a csodálatos gesztenyefasort, amit a múlt századfordulón telepített Károlyi Mihály gróf.

Barta Katalin

Megtépázta a vihar a történelmi fasor öreg fáit

Forrás: Ganyuné Bianka/Beküldött fotó

- Bárhol is jártam a világban, mikor megérkeztem a "Gesztenyésbe" akkor tudtam, hogy itthon vagyok. Lassan mindet magához veszi az anya természet - írta bejegyzésében Pálfi Richárd recski fotográfus, aki a fák pusztulását is megörökítette tegnap a hatalmas vihart követően. Olvasóinktól fotókat is kaptunk a tövestől kifordult famatuzsálemekről.  

A matra.hu-n az olvasható, hogy a 24-es számú utat Recsk és Parádfürdő között mindkét oldalon 100-110 éves bokrétafasor szegélyezi. Mivel a fák az út szélétől mindössze fél méterre állnak, lombkoronájuk összeér. Nyáron zöld alagútban suhannak az autók, de télen is megkapó látványt nyújt a többé-kevésbé azonos méretű fák sora. A fasort a századfordulón Károlyi Mihály gróf telepíttette. Egykor Recsktől Parádsasvárig kísérte az utat. Egy részét a két világháború között kivágták, így ma kisebb megszakításokkal csak a parádfürdői Cifra istállóig tart. A jobb oldalon nem oly rég 93, a bal oldalon 83 fa áll. Átlagos magasságuk 12 méter, törzskerületük 120 és 310 centiméter között van. 

Mindez már a múlté. Korábban a Heves Megyei Hírlapban is írtunk arról, hogy a történelmi fasor idős fái hamarosan elpusztulnak, ezért helyükbe újabb fasor telepítését is tervezték, ám ez eddig nem valósult meg.  

Heves vármegyében több településen is komoly károkat okozott a vihar.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában