Polgárőrnap

2023.07.27. 06:55

Kitüntetéseket vettek át a nehéz helyzetben is helytálló polgárőrök Tiszanánán

A hét végén lezajlott polgárőrnapon a sárga mellényes bűnmegelőzők százai jöttek össze: a napi járőrözések után  kellett egy kis áramszünet, hogy aztán feltöltődve folytassák a szolgálatukat.

Szilvás István

A hatvaniak több tagja jogosult drón használatára, legutóbb Tóalmáson vettek részt eltűnt keresésében

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Hallotta, hogy bemondták a nevét, de nem gondolta, hogy róla van szó, hiszen mást is hívhatnak Kiss Józsefnének. Amikor azonban az egyesület neve is elhangzott, már nem volt kétséges, hogy őt hívják a színpad elé. Hirtelen mozdulni sem tudott. „Menjél már…!” – noszogatta egyik társa, s egyszerre a kitüntetéseket átadók sorfala előtt találta magát. A viszneki egyesület csaknem két évtizede szolgáló tagja ezúttal vehette át az Országos Polgárőr Szövetség elnöke által adományozott Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát. 

– Nálunk aránylag ritkán fordul elő valamilyen kisebb rendbontás, ennek ellenére a bűnmegelőzés érdekében 2001-ben több mint negyvenen létrehozták a polgárőrséget – mondta Hajnika, aki a párjával együtt lát el rendszeres szolgálatot, emellett az egyesület adminisztrációját végzi. 
Kiss Józsefné egyike volt annak a több száz önkéntes bűnmegelőzőnek, akiket az elmúlt hét végén dr. Tóth József polgármester köszöntött a tiszanánai Dinnyésháton megrendezett vármegyei polgárőrnapon. Mint felidézte, a migráció, a Covid-járvány és a szomszédban zajló háború következményei nagy kihívást jelentettek a legnagyobb civil szervezet tagjai számára, de a polgárőrök helytálltak ebben a mindenkit próbára tevő időszakban is. 
Akárcsak az előző évek során, a polgárőrök hagyományos találkozóját ezúttal is megtisztelték a társszervek képviselői. Dr. Veres Zoltán, a Heves Vármegyei Kormányhivatal igazgatója, valamint dr. Juhász Attila Simon, a vármegyei önkormányzat elnöke az eseményen arról beszélt, hogy az egyesületekben eltöltött szolgálati órák mögött önzetlenül segítő emberek teljesítménye van. 

Kitüntetéssel ismerték el a viszneki Kiss Józsefné tevékenységét
Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Köszöntőbeszédében az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) szakmai elnökhelyettese, Szabó Zoltán kiemelte: a kormány tavaly az ország déli határának a védelmére kérte fel a polgárőrséget, ebben a Heves vármegyeiek magas óraszámban vettek részt. Emellett a járőrszolgálatukkal hozzájárultak a településük biztonságának a megerősítésében. Ezek fontos és értékes tevékenységek, nem véletlen, hogy a kormány az idén meg kívánja újítani az Országos Polgárőr Szövetséggel kötött stratégiai partnerségi megállapodást. 

Erejük teljében voltak a zetelaki polgárőrök, akik Egerfarmos csapatát győzték le kötélhúzásban
Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A továbbiakban Pelyhe Gábor rendőr alezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője, valamint dr. Kormos Kinga, az Egri Áldozatsegítő Központ koordinátora köszönte meg a velük való együttműködést, melynek keretében segítik a munkájukat a bűnmegelőzésben, a térség közbiztonságának a fenntartásában. Az áldozatsegítő központ részt vesz a polgárőrök képzésében, s a legkisebb településen is számíthat rájuk az áldozattá válás megelőzésében, illetve a bajba került emberek támogatásában. 

Az idei tiszanánai találkozón elismerésben és kitüntetésben részesítették a kiemelkedő szolgálatot ellátó polgárőröket. Az OPSZ elnöke a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát adományozta Ködmön Zoltánnénak (Bükkszenterzsébet), Bozsoki Róbertnek (Mezőszemere). E kitüntetés ezüst fokozatában részesült Kiss Józsefné (Visznek), Fodor László (Zagyvaszántó), a bronz fokozatot Hegedűs Gábor (Ostoros), Fuxreiter Imre (Gyöngyössolymos) és Pál Ferenc (Tarnaszentmiklós) érdemelte ki. A polgárőrség támogatásáért Vig Zoltán, Lőrinci polgármestere a kitüntetés arany, Dudás Krisztián címzetes rendőr főtörzszászlós az ezüst fokozatát vehette át. Az OPSZ képviselője Varga Istvánnak, Egerszalók polgármesterének a Polgárőrbarát polgármester emlékplakettet nyújtotta át. Számosan részesültek továbbá az országos és a megyei polgárőrszövetség, illetve a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének elismerésében. Az eseményen köszöntötte a vármegye polgárőreit Nagy Attila, Zetelaka polgármestere, aki beszédében sajátos példával világította meg a bűnmegelőzés fontosságát. Mint elmondta, tulajdonképpen olyan ez, mint a mosogatás: ha ugyanis szükség szerint elvégzik, az a rendre utal, ha viszont elmarad, akkor bizony rögtön kiderül, hogy a konyhában nem mennek jól a dolgok. Ha elmaradna a közösségért végzett önkéntes szolgálat, utalt Nagy Attila az előbbiekre, akkor a bűnözés nem a mostani szinten lenne. 

Nagy érdeklődéssel kísért bemutatót tartottak a lőrinci kutyás szolgálat tagjai
Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A polgárőrök vármegyei találkozóján részt vett a megközelítően kétszázötven tagot számláló Zetelaki Polgárőrség, a Paza Civilă huszonnégy személyből álló delegációja is. A Gergely István elnök vezette utóbbi erdélyi egyesület nagyon szoros kapcsolatot ápol a Heves Vármegyei Polgárőr Szövetséggel. Az együttműködési megállapodás keretében a Heves Vármegyei Polgárőr Szövetség tapasztalatcserével és technikai eszközökkel támogatta a partner egyesületet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában