Bűncselekmény

2023.07.31. 10:15

Megölte ivócimboráját egy férfi Hatvannál

Összezördült két férfi egy presszóban, ezt követően történt a szerencsétlenség.

Heol.hu

– A Heves Vármegyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádol egy középkorú férfit, aki ugyan nem szándékosan, de kioltotta egy másik ember életét - tájékoztatta portálunkat dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

Törvény 
A bűncselekmény szándékosan, vagy – ha a törvény a gondatlan magatartást külön büntetni rendeli – gondatlanságból követhető el. Ezt nevezi a jog bűnösségnek, ami a felelősségre vonás alapvető feltétele. A törvény meghatározása szerint szándékosan követi el a bűncselekményt, aki cselekményének következményeit kívánja, vagy e következményekbe belenyugszik. Gondatlanságból az követi el a bűncselekményt, aki előre látja cselekményének lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, vagy cselekménye lehetséges következményeit azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja.

– A vádirat szerint a terhelt baráti viszonyban volt a sértettel, akivel 2022 februárjában együtt italoztak egy Hatvanhoz közeli falu presszójában. Itt késő délutánra mindketten ittas állapotba kerültek, majd összevitatkoztak még az előtt, hogy külön-külön távoztak volna a helyiségből. A korábban induló vádlott megvárta ivócimboráját annak a lakása előtt, az utcán. A hazatérő sértett békülni próbált, aminek során meg akarta ölelni a barátját, de az előbb csak eltolta őt magától, majd egy újabb ölelési kísérlet után meg is taszította. Ettől az ittas férfi hátratántorodott, és a fejét a ház kerítésének betonalapzatába ütve hanyatt esett. Az esésnek eszméletvesztéssel járó koponyasérülés lett az eredménye, ami miatt a sértettet kórházba szállították. Ott soron kívül megműtötték, de az életét már nem tudták megmenteni, a meglökését követő elzuhanás következtében kialakult keringési-légzési elégtelenség a halálát okozta - részletezte a sajtószóvivő ügyész.

 A férfi a ház kerítésének betonalapzatába ütve esett hanyatt
 A férfi a ház kerítésének betonalapzatába ütve esett hanyatt 
Forrás:  Heves Vármegyei Főügyészség

Kiemelte, a főügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a tárgyaláson végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki a vádlottal szemben, emellett a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét, és kötelezze őt az eddig felmerült, közel félmillió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában