Embertelen

2023.07.14. 20:00

A családon belüli erőszaknak rettenetes végkifejlete lehet, Hevesben is akadnak példák

Megölte az apa a láthatáson nála lévő két tizenéves lányát, akik édesanyjukkal laktak Vámosgyörkön. A férfi utána Adácson mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg, amit túlélt. A szörnyű tett hosszú időn át tartó családon belüli áldatlan állapot végkifejlete volt. A kapcsolati erőszak, sajnos, egyre gyakoribb hazánkban. Ennek hátterét vizsgáljuk az alábbiakban.

Riasztó, ha valaki rettegésben tartja a családját

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Éjszaka, álmukban ölte meg 14 és 16 éves lányát baltával és késsel az apa tavaly májusban Aszódon, ahol a gyermekek a kéthetenkénti láthatáson voltak nála. A szülők 2018-tól külön éltek, a helyzetet igazságtalannak tartó férfi a szomszédok és az anya szerint évek óta rettegésben tartotta családja tagjait. Az édesanyjukkal Vámosgyörkön lakó kamaszlányok nem szívesen mentek a lakására. Múlt év május 20-ról 21-re virradó éjjel megtörtént a tragédia. Az anya nemrég a nyilvánosság előtt arról is beszélt, hogy hiába kért segítséget a hatóságoktól… 

Idén június elején tartott előkészítő ülést a különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Budapest Környéki Törvényszék. A vádlott arra hivatkozva, hogy nem emlékszik semmire, nem tett beismerő vallomást. A bíróság a tárgyalást szeptemberre halasztotta. 

A közvéleményt felkavaró ügy a bizonyítéka annak, hogy a családon belüli elmérgesedett viszonyoknak rettenetes végkifejlete is lehet. A Wikipédia meghatározása értelmében a családon belüli erőszak alatt azokat az eseteket kell érteni, amikor az egyik családtag, házastárs-élettárs vagy expartner megkísérel vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs) fölött hatalmat – testi, lelki, anyagi vagy jogi dominanciát – tud gyakorolni. Használatos erre a párkapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás elnevezés is. 

Bunmegelozes.eu honlap tanulmánya szerint számos fajtája létezik. A szóbeli erőszak, amikor valaki azzal fenyegeti a párját, hogy megveri, továbbá lekicsinyli, sértegeti, megalázza, kilátásba helyezi, hogy elviszi a gyereket, illetve öngyilkos lesz. A lelki erőszak során a partnerek letagadnak lényeges dolgokat, ám ellenőrzés alatt tartják egymást, féltékenykednek. A megfélemlítés már rongálással, fegyverrel rettegésben tartással jár. A társ környezettől való elszigetelése is egy mód, ha valaki megszabja, hogy a házastársa-élettársa kivel barátkozhat, kit hívhat telefonon, milyen ruhát viselhet. Gazdasági erőszak az, amikor a férj nem engedi dolgozni járni a nejét, nem tűri, hogy pénz legyen nála. S megemlítendő még a testi, illetve a szexuális erőszak.

Két Heves vármegyei példa is mutatja, hogy mivé fajulhat a családon belüli erőszak. Az egyikben a vád szerint a férfi a kétezres évek elejétől élettársi kapcsolatban volt a sértettel, akit rendszeresen bántalmazott, megalázott még azután is, hogy megszületett közös kislányuk. Nem engedte a tanult szakmájában dolgozni a partnernőjét, helyette inkább arra kényszerítette, hogy a lakásukban férfiakat fogadjon, s velük szexuális kapcsolatot létesítsen pénzért. Maga a férfi adott fel hirdetést az interneten, a jelentkezőket ő igazította el, a hölgyet a szomszéd szobából felügyelte az aktusok alatt, majd utána elszámoltatta. 

A kisiskolás gyermek is tanúja volt mindennek. Őt az apa gyakran megalázta, többször bántotta is. A kiskorút végül a gyámhatóság nevelésbe vette. A férfi ellen az anya, aki többször próbált megszökni a gyerekével együtt, távoltartási eljárást kezdeményezett, de ez sem vezetett eredményre. 
A Heves Vármegyei Főügyészség többszörösen minősített emberkereskedelem, kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak bűntettével, s még további bűntények elkövetésével vádolta meg a terheltet. Mértékes indítványában kifejtette, ha az eddig mindent tagadó vádlott a bírósági előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét, akkor a bíróság sújtsa őt 11 és fél év fegyházbüntetéssel, tiltsa el tíz évre a közügyek gyakorlásától, továbbá végleges hatállyal minden gyermekekkel való foglalkozástól, szüntesse meg a szülői felügyeleti jogát. 

Sorozatos bűncselekményt róttak idén áprilisban annak a férfinak a terhére, aki nem tudta feldolgozni a szakítást a feleségével. A vád szerint a családapa 2020 augusztusában egy reggel, majd karácsonykor is a távoltartási végzés ellenére a lakásban és az utcán durván megverte a nejét. Három éve szeptemberben betörte az asszony ismerőse kocsijának szélvédőjét, ablakait. Lehallgatásra is alkalmas GPS nyomkövetőt rejtett el a nő szobájában. A járási ügyészség testi sértés vétségével, s kapcsolati erőszak, továbbá minősített rongálás és tiltott adatszerzés bűntettével vádolja. 

A hatályos Büntető Törvénykönyv XX. fejezete tartalmazza a gyerekek érdekét sértő és a család elleni bűncselekmények szabályozását. A 208. szakasztól a 214. paragrafusig olyan deliktumok törvényi tényállásai szerepelnek e sorban, mint a kiskorú veszélyeztetése, a gyermekmunka, a kiskorúval való kapcsolat akadályozása, a kiskorú elhelyezésének megváltoztatása, a tartási kötelezettség elmulasztása, a családi jogállás megsértése, a kettős házasság, s a 212/A. szakasz rendelkezik a kapcsolati erőszakról. Utóbbit az valósítja meg, aki gyermekének szülője, a vele közös háztartásban vagy egy lakásban élő hozzátartozója, volt házastársa, volt élettársa sérelmére rendszeresen az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartást tanúsít, a közös gazdálkodás körébe vagy közös vagyonba tartozó anyagi javakat von el és ezzel a sértettet súlyos nélkülözésnek tesz ki. Ha más bűntény nem állapítható meg, úgy a terhelt a vétségért két évre kerülhet rács mögé. A szankció a sértett bántalmazása, kényszerítése, személyi szabadságának megsértése esetén egytől öt évig tartó szabadságvesztés. 

A családon belüli erőszak áldozatainak joguk van segítségre. Ezt nyújtja a NANE segélyvonal szolgálata, amely a 06-80/505-101-es telefonszámon hívható anonim módon, mobilról is ingyenesen hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken este hattól tíz óráig, szerdán délután kettőtől négyig. 

A Patent Egyesület jogsegélyszolgálata a 06-80/80-80-81-es számon áll rendelkezésre szerdánként 16 és 18, csütörtökönként 10 és 12 óra között. 
 A NANE segélyvonal-szolgálata hívható mobiltelefonon is ingyen

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában