Tankok

2023.08.16. 13:00

A páncélozott Hiúz harcjármű várja a hevesi fiatalokat

Újszerű katonai szolgálat ellátására kiemelt illetményért indított toborzást a Magyar Honvédség.

Szilvás István

A legmodernebb harceszköz kezelésére képezik ki a jelentkezőket

Forrás: Kormány Gábor

A világ egyik legmodernebb harcjárművének kezelésére  kiemelt illetményért jelentkezhetnek a fiatalok a Magyar Honvédség kötelékébe. Aki a Lynx-zászlóaljhoz csatlakozik, az bruttó 737 ezer forintos fizetéssel kezdheti meg a katonai pályáját.

- Az újonnan beérkező modern eszközök kezelésére katonákra van szükségünk, ezért kezdődik  most az ezekhez az eszközökhöz való toborzás. Úgy is mondhatnánk, hogy embert várunk a vasra – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter Szentesen a toborzó kampány beharangozó rendezvényén.

A Lynx („Hiúz”) páncélozott gyalogsági harcjármű jelenleg egyike a világ legmodernebb haditechnikai eszközeinek. A hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott

Gyalogdandárnál felálló úgynevezett Lynx-zászlóaljba várja többek között a Heves vármegyei fiatalok jelentkezését is a Magyar Honvédség. A szolgálatból eredő fizikai követelmények, kiképzések, a modern haditechnikai eszközök kezeléséből adódó felelősség anyagi elismerését fejezi ki a 737 ezer forintos alap illetmény.

A nyolc hetes kiképzést a hódmezővásárhelyi alakulatnál kell teljesíteni. A résztvevők megismerik a katonai élet szabályait, a terep jellemzőit, elsajátítják a harcászati ismereteket és a rendszeresített egyéni fegyverek kezelését. Ezt követően mindenki egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesz részt, amely általános egészségügyi és pszichikai vizsgálatból, valamint fizikai alkalmassági felmérésből áll. Az utóbbi 3200 méter futás és 2-2 perc alatt felülés és fekvőtámasz teljesítését jelenti. A képzés idején csak a hétvégeken lehet hazajárni.

A programba az jelentkezhet, aki magyar állampolgár, betöltötte a 18. életévét, cselekvőképes, büntetlen előéletű, és minimum 8 általános iskolai végzettsége van. A B/C/D kategóriás jogosítvány előnyt jelent, de nem feltétel. Aki megfelel minden feltételnek, az szeptember 11-én kezdheti meg kiképzését Hódmezővásárhelyen.

Jelentkezni lehet Heves vármegyében Egerben, a Hatvanasezred u. 3. alatt vagy a Magyar Honvédség karrieroldalán az iranyasereg.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában