Bűncselekmény

2023.08.02. 11:00

Maradandó sérüléssel kénytelenek élni az egri és gyöngyösi gyalogosgázolás áldozatai

Hiába közlekedtek a gyalogosok szabályosan, a sofőrök semmibe vették az átkelőhelyet.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség két zebrán történő elütés miatt emelt vádat a közelmúltban, ráadásul a sértett gyalogosok mindkét esetben maradandó sérüléseket szenvedtek, így az ügyekben maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt került sor vádemelésre - tájékoztatta portálunkat dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Helyszíni fotó
Forrás: Egri Járási Ügyészség

– Az egyik vádirat szerint egy 65 éves férfi 2022 nyarán Gyöngyösön egy forgalmas körforgalom felé haladt, amit figyelmetlenül közelített meg, így nem adott elsőbbséget a külön táblával is jelölt zebrán haladó gyalogos részére, akit a gyalogátkelőhelyen elütött. A balesetben a sértett súlyos lábsérülést szenvedett. A sérült testrész terhelhetősége csökkent és a térdízület mozgástartománya is beszűkült, aminek folytán a sérülés maradandó fogyatékossággal gyógyult - ismertette az ügy részleteit a sajtószóvivő ügyész.

Törvény 
A közúti közlekedésben a gyalogosok - a kerékpárosok és a segédmotor- kerékpárosok mellett - a közlekedés legsérülékenyebb részvevői annak okán, hogy szilárd burkolat nem védi őket, ezért a KRESZ egy emeltebb gondossági szintet vár el a járművezetőktől például a zebrák megközelítése során, mint az általános fogalmi helyzetben. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogátkelőhely előtt meg tudjon állni.

Kiemelte, a figyelmetlen vádlottal szemben az ügyészség pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására is indítványt tett a vádiratában.

– A másik ügyben született vádirat szerint egy egri férfi 2021 karácsonya előtt nem sokkal Egerben közlekedett autójával, amikor az uszoda közelében található zebrán figyelmetlensége – és a szembesütő nap vakító hatása – miatt elütötte a gyalogátkelőn szabályosan áthaladó gyalogost. A sértett a balesetben súlyos vállsérülést szenvedett, amely csak maradandó fogyatékossággal – fájdalmas mozgáskorlátozottsággal – gyógyult - közölte dr. Gubala Ádám Miklós.

Hozzátette, a vádhatóság a büntetett előéletű férfival szemben felfüggesztett szabadságvesztés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetések kiszabását indítványozta.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában