Múltidéző

2023.09.15. 09:30

Egyszer villant a borotva; a legfőbb bíró óvott

Dr. Szalay Zoltán

Komoly sérülést okozott az éles borbélyszerszám

Forrás: Shutterstock

Csak egyszer villant a borotva… – ezzel a címmel írtunk február 3-i számunkban arról a verpeléti esetről, amelyben egy szabadságos katonát sebesített meg az éles borbélyszerszámmal a tettes. Az akkor első fokon jogerőre emelkedett ítélet azonban hamarosan másodszor is megjárta az igazságszolgáltatás fórumait. 

A Legfelsőbb Bíróság elnöke ugyanis a későbbiekben törvényességi óvást nyújtott be a Heves megyei Bíróság jogerős elsőfokú ítélete ellen. Erről a jogi megoldásról számolt be 1984. december 13-i számában a Heves Megyei Hírlap jogelődje, a Népújság. 

Az ügy valójában korántsem volt bonyolult. Abban az esztendőben februárban Verpeléten, a helyi búcsút követő kocsmázás után, két külön baráti társaság kapott hajba egy ártatlannak tűnő megjegyzés okán. Verekedés tört ki, amelyben V. F., a későbbi vádlott előbb megütötte, majd megrugdosta az ifjú katona M. A.-t. Amikor a megtámadott fiatalember el akart szaladni, a támadója nem engedte, hanem a borotvájával a sértett fejére suhintott, és a szájzugtól a fülkagylóig 18 centiméter hosszú sebet ejtett rajta. A Heves megyei Bíróság büntetőtanácsa súlyos testi sértés bűntette miatt V. F.-et nyolc hónap börtönbüntetéssel sújtotta, ám ennek végrehajtását háromévi próbaidőre felfüggesztette. Mellékbüntetésként kétezer forint megfizetésére kötelezte. 

A határozattal szemben a Legfelsőbb Bíróság elnöke törvényességi óvást emelt, azzal az indokkal, hogy a megyei bíróság döntése törvénysértően enyhe volt. A legmagasabb igazságszolgáltatási fórum a törvényességi óvást alaposnak találta, s a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete miatt vonta felelősségre, ezért őt egy év börtönre ítélte, mellékbüntetésként egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A végrehajtást felfüggesztő rendelkezést mellőzte. Indokolásában hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény körülményeire, annak súlyosságára és a vádlott személyére – gyakori italozására – figyelemmel, továbbá amiatt, hogy különösen veszélyes eszközzel támadott, a büntetés célját a hosszabb tartamú és végrehajtandó szabadságvesztés szolgálja megfelelően. 

Egy évvel korábban, Gyöngyösön szintén egy vendéglátóegységben tört ki vita, ez azonban halállal végződött.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában