Kiemelkedő bűnügyek

2023.04.09. 06:55

Halálért halál jár, jobb, ha eltűnsz! - így indult a gyöngyösi vérbosszú

Zsebkés, műszálas melegítő, öklömnyi kődarab emlékeztetett a bírósági tárgyaláson negyven esztendeje az egyik legnagyobb port kavart gyöngyösi emberölési bűnesetre. Halállal végződött, s azt követően vérbosszúvá fajult a falatozóbeli békés társalgás.

Szalay Zoltán

A mátraaljai városban, Gyöngyösön, a Víztorony falatozóban történt bűncselekmény ügyében 1983-ban tartott tárgyaláson hozott elsőfokú ítéletet az Egri Megyei Bíróság büntetőtanácsa. 

Ahogyan akkor a Népújság tudósított róla, a bírósági eljárás során a következőkre derült fény. Egy látszólag idegességet, hirtelen indulatokat nélkülöző beszélgetés ért véget – kissé érthetetlen módon – halállal. 

A helybeli, 25 éves F. L. a szórakozóhelyen egy rokonával társalgott. A tanúk azt vallották, hogy nem volt hangos szó, vita, nézeteltérés közöttük. Még akkor is nyugodtak maradtak, amikor F. visszatért a mosdóból. Odaült a pultnál lévő beszélgetőpartneréhez, B. M.-hez, akit azután – váratlanul – háromszor is megszúrt a tőrkésével. 

A megtámadott segítségére siettek a hozzátartozói, akiket F. L. a szúrószerszámmal hadonászva igyekezett távol tartani magától. Így A sértettet támogatni akarók hozzá sem tudtak érni, ám ő a kését beledöfte az előzőleg megsebesített B. M. apjába, mégpedig oly módon, hogy a utóbbi füle átszakadt. Ezután a szurkálót B. M. rokonai üldözni kezdték, s az éttermen kívül F. L. az áldozata testvérének is súlyos sérüléseket okozott. Mindennek következményeként – állapította meg az elsőfokú bíróság – az elsőként megszurkált B. M. a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe, a többiek is hosszú ideig szorultak kezelésre. 

Bemutatták a tárgyaláson az Egri Megyei Bíróság bűnjelkamrájában őrzött piros műanyag nyelű zsebkést, bordó színű műszálas melegítőt, egyéb ruházati cikkeket, valamint egy ökölnyi nagyságú követ, amelyek tárgyi bizonyítékul szolgáltak az eljárásban. Ezzel azonban még nem ért véget a gyöngyösi történet, másnap ugyanis az áldozatnak és a testvérének a nagybátyja, H. Z. összetalálkozott a gyöngyösi Kékes étterem előtt F. L. öccsével. A vérbosszú elkerülhetetlennek tűnt, amit az is bizonyít, hogy H. Z. felesége „Halálért halál jár, jobb, ha eltűnsz”! – felkiáltással igyekezett távozásra bírni F. J.-t. 

A fiatalember azonban nem hallgatott az intelemre, sőt, az asszonnyal is összevitatkozott. Ekkor H. Z. odalépett hozzá, s a már korábban elővett zsebkésével hasba szúrta őt. A megtámadott fivér gyógyulásához két hónapra volt szükség. Az Egri Megyei Bíróság büntetőtanácsa – hangzott el az 1983 novemberében kihirdetett elsőfokú ítélet indokolásában – megfelelően értékelte a büntetőjogi procedúra során feltárt bizonyítékokat. Figyelembe vette továbbá azt is, hogy F. L. garázda és durva magatartása miatt ezt az esetet megelőzően is többször volt már büntetve, a tettéért őt halmazati és főbüntetésül 14 évi szabadságvesztés-büntetéssel sújtotta, mellékbüntetésként tíz esztendőre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az elsőrendű terhelt öccsét megsebesítő H. Z. büntetése hatévi szabadságvesztés volt, a bíróság őt öt esztendőre tiltotta el a közügyek gyakorlásától. 

Helybenhagyás és súlyosítás
Az Egri Megyei Bíróság elsőfokú döntésével szemben a felek jogorvoslati kérelmet terjesztettek elő, a vád képviselője a szankció súlyosításáért, a vádlottak és védőik annak enyhítéséért nyújtottak be fellebbezést. Ezt követően, másodfokon, a Legfelsőbb Bíróság bírói tanácsa tárgyalta meg a büntetőügyet. Határozatában az elsőrendű vádlott F. L. szankcióját helybenhagyta. Lévén, hogy F. L. akkor épp a korábbi jogerős büntetését töltötte, így összbüntetésbe foglalás útján végül 15 esztendőt kellett letöltenie fegyintézetben. Ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság H. Z. büntetését nyolcévi szabadságvesztésre, illetve hétévi közügyektől való eltiltásra emelte fel. Egyúttal elrendelte, hogy a szabadságvesztés-büntetést mindkét vádlott fegyházban köteles végrehajtani. Az ítélet ezzel jogerőre emelkedett. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában