Sípcsontrúgás

2023.10.06. 20:00

A rendőrkapitányság fegyveres biztonsági őrével került összetűzésbe a vádlott

A városi rendőrkapitányság személyi bejárata előtt jelent meg, majd kezdett – lábon rúgásig fajuló – randalírozásba L. G., idéz fel egy korábbi esetet a sajtószóvivő. A későbbi vádlott a kihelyezett őrbódéban fegyveres biztonsági őri szolgálatot teljesítő férfivel került összetűzésbe, aminek bűnvádi eljárás lett a vége közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt.

Sike Sándor

A Füzesabonyi Járásbíróságon a folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság október 3-án előkészítő ülést tartott. A vádlott nem jelent meg, ezért az előkészítő ülésre új határnapot tűzött az elsőfokú bíróság – tájékoztatta portálunkat az üggyel kapcsolatban az Egri Törvényszék sajtószóvivője, Hoszné dr. Nagy Tímea bíró.

A vádirat megállapítása szerint a sértett feladata a fegyveres biztonsági őri szolgálat ellátása volt. Amikor a vádlott az őrbódénál megjelent a szolgálatban lévő sértett felszólította a vádlottat a kiléte igazolására és a belépés céljának közlésére. A terhelt ekkor közölte, hogy feljelentést kíván tenni, majd a további kérdésekre nem válaszolva, ingerült állapotba került, s megindult a főépület felé.

A biztonsági őr több ízben nyomatékosan felszólította a vádlottat a beléptetés kötelező szabályainak betartására és a megállásra, melyeknek L. G. nem tett eleget. Ennek okán a fegyveres biztonsági őr a vádlott után indult, majd a felsőruházatánál megfogta őt és a kijárat felé kísérte. A vádlott mindeközben folyamatosan szidalmazta és egy alkalommal megrúgta a sértett jobb lábának a sípcsontját.

Súlyos következményei lehetnek az erőszaknak

A Büntető törvénykönyv 310. paragrafusa rendelkezik a hivatalos, vagy külföldi hivatalos személy ellen elkövetett erőszak büntetéséről. Esetünkben azonban a sértett közfeladatot ellátó személy volt. A büntetési tétel tekintetében nincsen azonban különbség a két kategória között, hiszen a 311. paragrafus rendelkezése alapján: a 310. § szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekményt közfeladatot ellátó személy ellen követi el.
És miként is határozza meg a büntetést ez a bizonyos 310-es? 

Íme: (1) Aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt a) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, b) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy c) eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés viszont a büntetés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el. Mi több: az így meghatározott csoport szervezője vagy vezetője öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában